Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor på väg slås ihop

/
  • FLYTTAR IHOP. Gymnasiet tappar elever samtidigt som vuxenutbildningen med lokaler på fem ställen i Sandviken växer. Huvudspåret är nu att de båda skolformerna förs samman i gemensamma lokaler vid Bessemergymnasiet/gamla högskolan och får gemensam chef.
  • DUBBELCHEF. CVL-chefen Magnus Höijer blir även Sandvikens gymnasiechef. Något som kan vara första steget på väg mot en sammanslagning, eller i vart fall ett långtgående samarbete, mellan skolformerna.

Gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Sandviken är på väg att flytta ihop i gemensamma lokaler.
Chef för båda skolformerna blir Magnus Höijer.
– Intressant och spännande, säger han om det som kan bli en sammanslagning.

Annons

Gymnasiet och vuxenutbildningen CVL (Centrum för vuxnas lärande) drivs i dag inom två olika förvaltningar med begränsat samarbete.

Politiskt förs det sedan en tid tillbaka diskussion om att samla båda skolformerna under gemensamt huvudmannaskap för att kunna utnyttja lokaler, rektorer och lärare på ett effektivare sätt nu när gymnasiet krymper samtidigt som CVL växer.

En tydlig signal för att det blir hopslagning eller i vart fall utökat samarbete ges när Sandvikens nye gymnasiechef utses. Den som erbjudits jobbet är nämligen CVL-chefen Magnus Höijer.

– Jag har fått frågan och det känns som en intressant uppgift, säger han.

Tanken är att Magnus Höijer ska vara chef för både gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Något som innebär att han inledningsvis får två olika förvaltningschefer att rapportera till.

Kommunledningen väntas dock inom kort presentera ett förslag till ny organisation som innebär att kunskapsnämnden tar över vuxenutbildningen. Eller, vilket är mindre troligt, att tillväxtnämnden tar över gymnasiet. Lokalmässigt är det praktiskt möjligt att samla båda skolformerna i campusområdet vid Bessemergymnasiet/gamla högskolan. Det visar en delrapport från White Arkitekter som har ett konsultuppdrag från kommunen.

Magnus Höijer har själv inte fått klart för sig hur långtgående samarbete mellan gymnasieskola och vuxenutbildning som det kan bli aktuellt med.

– Organisationen kan göras på många olika sätt. Vi kan ha två separata skolor med gemensam chef. Men det finns också exempel på kommuner som har integrerad utbildning med både ungdomar och vuxna.

Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande är positiv till ett utökat samarbete mellan gymnasieskola och vuxenutbildning.

– Det finns stora samordningsvinster att göra, säger hon.

Exakt hur den nya skolorganisationen ska se ut har inte heller Ann-Catrin Brockman klart för sig. Men att vuxenutbildningen förs in under kunskapsnämnden och flyttas till gymnasiecampuset är, enligt henne, ett alternativ.

Annons