Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbilar vid Valhalla har blivit ett tillhåll

/
  • TILLHÅLL FÖR MISSBRUKARE. Sex skrotiga bilar står det på en gräsplätt intill parkeringen nedanför Valhalla på Stationsgatan i Sandviken. Nu har PRO och Brukarföreningen tröttnat på att missbrukare samlas där och gör det otryggt.

I över ett år har skrotbilarna stått på parkeringen nedanför Valhalla och det har blivit ett tillhåll för missbrukare.

– Vi får inte ta bort bilarna hur som helst, säger en frustrerad Mats Hedman på Sandvikenhus och lovar att bilarna ska vara borta inom kort.

Annons

Runt de sex bilarna, som alla är avställda och belagda med körförbud, ligger glassplitter efter sönderslagna bilrutor, ölburkar och cigarettpaket. Torbjörn Nyberg som är ordförande i Brukarföreningen Tevan, som har sin lokal bredvid den högst tillfälliga skrotupplagan, menar att platsen har blivit ett tillhåll för missbrukare.

– Vi känner oss inte trygga när vi går hem på kvällarna när missbrukarna håller till där, säger han och får medhåll från PRO som håller till i Valhalla.

– Det är obehagligt att de står där och vi önskar att bilarna försvann därifrån, säger PRO:s ordförande Ingemar Dahlström.

På kommunen hänvisar man till Sandvikenhus som är fastighetsägare och ansvarar för parkeringen.

– Och vi jobbar febrilt med att få bort bilarna, säger fastighetsassistenten Mats Hedman och förklarar att en flytt av de sex skrotbilarna är en oerhört segdragen och omständlig process.

”Det krävs en lagändring”

Framför allt är det svårt för Sandviken Hus att förmå fordonsägarna, som alltid har ansvaret för bilen, även om bilen är avställd, att flytta den.

– Det ska skickas brev hit och brev dit. Fick jag personligen ta bort dem skulle jag göra det på en gång, säger Mats Hedman.

Men nu lovar han ändring och inom kort ska bilarna vara borta.

Både Brukarföreningen och PRO har haft problem med inbrott och sönderslagna rutor.

– Det är ju inte säkert att det är missbrukarna som hänger vid bilarna, och i bland till och med bor i dem, som är skyldiga. Men det känns otrevligt här omkring, säger Torbjörn Nyberg i Brukarföreningen och berättar att ibland körs också de fallfärdiga rosthögarna omkring, trots körförbud.

Hur ska man komma till rätta med alla skrotbilar?

– Det krävs en lagändring. Det borde gå snabbare att få klassa en bil som skrotbil, säger Mats Hedman.

Mer läsning

Annons