Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle bärga bussen – hamnade själv i diket

/

Bussturen mellan Järbo och Sandviken blev en halkig historia under onsdagen.

Annons

Linjebuss 43 stannade vid busshållsplatsen Vreten i Järbo vid 07.40 på onsdagsmorgonen för att plocka upp passagerare. Men det var när bussen skulle fortsätta sin resa mot Sandviken som allt gick bakåt.

Nattens snöande i kombination med bilar som hade packat ihop snön gjorde att platsen där linjebussen hade stannat var glashal. I stället för att bussen körde framåt gled den bara bakåt och hamnade till slut tvärs över vägen med bakhjulen i diket. Framkomligheten på platsen blev väldigt begränsad.

När så chauffören gick ur bussen för att kontrollera vad som var fel halkade han själv omkull och blev senare under dagen sjukskriven.

– Han blev rejält mörbultad när han ramlade så vi beslutade att sjukskriva honom, säger Lennart Skoog, bussbolaget Nobinas trafikchef i Gästrikland.

”Rejält halt”

En ny buss skickades ut till platsen men fick vända tillbaka till Sandviken på grund av det hala väglaget. Då tillkallades en bärgningsbil. Men historien upprepade sig.

– Jag hann hålla på cirka en halvtimme med bärgningen. När jag sedan släppte på stödbenen, ja då åkte bärgaren också ner i diket. Det var rejält halt på platsen, säger Jan Wikman, bärgare från Assistancekåren i Sandviken.

Bärgade en annan buss

Busspassagerarna, varav de flesta var skolbarn, fick hämtas av privatbilar och Nobinas bilar för att ta sig från platsen. Själv fick Jan Wikman och personal från Nobina vänta två timmar på en sandbil innan bärgningen kunde fortsätta.

– Vi ska kunna ta oss loss för egen maskin. Men när det är så här halt, ja då hjälper inte ens våra vinterdäck och det är inte att göra så mycket då än att vänta, säger Jan Wikman.

När Arbetarbladet pratar med honom under onsdagen står han i färd med att bärga en annan skolbuss som fastnat i Lövbacken i Sandviken. De skolbarnen kunde i alla fall hämtas med en annan buss.

– Det har varit fullt upp under hela morgonen och det lär säkert fortsätta för min del, säger Jan Wikman.

Mer läsning

Annons