Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad identitet blir allt vanligare

Att leva med skyddad identitet har blivit vanligare.
Ofta är det kvinnor som får byta folkbokföringsadress för att skydda sig mot våldsamma män.
– Det är en enorm omställning i livet, säger Monica Hansson vid kvinnojouren Gläntan i Sandviken.

Annons

I storstäderna har personer som lever med skyddad identitet ökat mest, men även i orter som Sandviken och Gävle lever många med sin identitet skyddad.

262 personer har skyddad identitet i Gävleborg och Dalarna (statistiken går inte att få på lägre nivå). Den siffran har varit ganska konstant de senaste åren.

Det som däremot har ökat är de personer som har fått en kvarskrivning, det vill säga är folkbokförda på en adress och bor på en annan. På en åttaårsperiod har antalet mer än fördubblats, från 22 stycken 1999 till 54 personer förra året.

Kvarskrivning är en högre nivå av skyddad identitet, den lägre är en sekretessmarkering som gör att myndigheter inte får lämna ut information om personen.

– För en kvarskrivning krävs ett besöksförbud och att polis lämnar yttrande, säger sekretesshandläggaren Eva-Lena Wikström vid folkbokföringen i Gävle.

Hjälper flera kvinnor

Monica Hansson har genom sitt jobb vid kvinnojouren Gläntan varit med om att hjälpa flera kvinnor få en skyddad identitet.

– Kvarskrivning är ganska vanligt, det händer att vi får följa med kvinnor till myndigheterna för att få en sådan.

Antalet skyddade identiteter talar inte enbart om ökat våld i samhället, utan även om att människor via exempelvis kvinnojourer kan få information om vilka alternativ de har. Men att välja skyddad identitet är ett stort steg.

– Det är en enorm omställning i livet.

Hela familjen får sina identiteter skyddade om en får det. Så fort personen ska ta ett banklån eller söka jobb blir det problematiskt att inte kunna lämna ut adress.

Många får skyddet

Monica Hansson upplever att de kvinnor som hon är i kontakt med som behöver en skyddad identitet får det.

Trots att det är fler personer även i Gävleborg som väljer att skydda sina identiteter, och inte bara i Stockholm och Göteborg, är det svårare att leva skyddad på mindre orter.

– Det har hänt att kvinnor ringer och frågar saker om Sandviken, exempelvis om skolor, men sedan inte flyttar hit för att orten är för liten.

Mer läsning

Annons