Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyhög arbetslöshet bland invandrare

Arbetslösheten bland invandrare i Gästrikland är dubbelt så hög som i hela landet. I Sandviken är mer än fyra av tio utlandsfödda utan jobb.

– Strukturförändringarna i regionen har trängt undan dem som har svårast att få jobb, säger Leif Jansson, arbetsmarknads- och trafikchef i Sandviken, som regelbundet analyserar arbetsmarknadsläget i länet för länsstyrelsens räkning.

Annons

Han pekar bland annat på nedläggningen av Ericssons fabrik i Gävle, då cirka 1 000 personer blev utan jobb.

Flera av dem hade lång yrkeserfarenhet och bra kvalifikationer. De lade beslag på många av de lediga jobben när konjunkturen pekade uppåt.

Medan arbetslöshetstalen minskade blev det allt svårare för de som hade sämre status hos arbetsgivarna, framför allt invandrare, att få jobb.

I Gävleborgs län är i dag 36 procent av utlandsfödda i åldern 16–64 år arbetslösa. I hela riket är andelen 20 procent.

– Det är ett gästrikeproblem i stor utsträckning, säger Leif Jansson.

Han kan inte påminna sig att arbetslösheten bland invandrare i Gästrikland har varit så hög någonsin tidigare.

Läget blir knappast bättre när storföretaget Sandvik drar ned och gallrar bort cirka 300 tjänstemän i Sandviken. Det ökar ytterligare konkurrensen om jobben, särskilt om konjunkturen viker.

Vad bör göras, Leif Jansson?

– Det finns inga genvägar. Ju högre tröskeln är på arbetsmarknaden desto större kliv krävs, säger han och konstaterar att Arbetsförmedlingens resurser är alldeles för små.

Det handlar om utbildning, språkstöd och andra kompetenshöjande insatser för att stärka dem som står längst från arbetsmarknaden. Att förmedla lediga jobb och coacha de arbetslösa räcker inte på långa vägar, menar Leif Jansson.

Mer läsning

Annons