Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktingarna frias från mordförsök

Battal Battis tre släktingar frias helt. Tingsrätten anser inte – tvärtemot åklagarens påstående – att de försökt mörda två män.
Det innebär ännu ett nederlag för åklagare Mikael Hammarstrand, som också drev linjen att Sandvikenpolitikern låg bakom uppgörelsen mellan två kurdiska familjer.

Annons

I går kom domen i det uppmärksammade knivbråket på Nya Bruket i Sandviken i maj. Händelsen fick extra stora proportioner när den kände Sandvikenpolitikern Battal Batti häktades misstänkt för anstiftan till mordförsök. Detta efter att hans egen systerson pekat ut Battal Batti under rättegången som den som beordrat honom att ge sig på två män från en annan familj.

Tingsrätten har nu kommit fram till att varken systersonen eller hans två äldre släktingar gjort sig skyldiga till mordförsök, inte heller fälls de för grov misshandel utan frias helt från misstankarna. I domen framgår det klart att det här fallet har varit svårbedömt eftersom det inte gått att utreda vad som egentligen hänt på grund av att både offren och de tre åtalade vid åtskilliga tillfällen ändrat sina uppgifter och kommit med helt nya uppgifter under rättegången.

Tingsrätten understryker att uppgifterna är mer oklara och svårförenliga än vanligt i liknande misshandelsmål. Offren är alltså inte mer trovärdiga än de tre tilltalade.

Efter bråket på Nya Bruket åtalades Battis tre släktingar för mordförsök. I samband med knivbråket knivskars de två offren, en fick livshotande skador, den andra lindrigare. Men också systersonen fick buken uppskuren av någon av offren. Ingen av dem åtalades dock. Åklagaren betecknade det hela som självförsvar.

Vem som hade knivarna som användes och vem som skar vem har alltså inte kunnat utredas.

I domen går det också att läsa vad systersonen sade under rättegången, att han blev uppmanad av Battal Batti att reda ut saken med den andra familjen. Han sa också att han uppfattade saken så att han inte skulle vara främmande för att använda våld. Det var det uttalandet som ledde till att Sandvikenpolitikern häktades.

Häktningen och åklagare Mikael Hammarstrands uttalande om en klan som utövar hedersrelaterat våld väckte många upprörda känslor. Släkten Batti anklagade Hammarstrand för att personligen vara ute efter dem. Han avsade sig det målet och efter några dagar beslöt den nye åklagaren Christer Sammens att Battal Batti skulle släppas fri med motiveringen att brott inte kan styrkas.

I och med gårdagens dom har Hammarstrand inte haft framgång i någon av de båda brottsutredningarna. Han är på semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons