Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slututbildat i Högbos herrgård

/
  • Bäst. Hotelleleverna i Sandviken har kallat sin träningsanläggning i Högbo för Sveriges bästa skolmiljö. Men nu upphör samarbetet mellan Bessemerskolan och Högbo Bruk AB

Bessemerskolans hotell- och restaurangelever lämnar Högbo Bruks nya herrgård.

Skolan har sagt upp samarbetsavtalet.

– Vi anpassar oss efter det minskade elevantalet, säger rektorn Carl Carlsson.

Annons

Eleverna som utbildat sig för hotell- och restaurangarbete har haft unika möjligheter att träna i skarpt läge genom att sköta interna kommunkonferenser på nya herrgården i Högbo.

Redan 2009 var träningsanläggningen i Högbo på väg att försvinna. Gymnasiekolan sade då upp hyresavtalet med Högbo Bruk AB.

Efter protester från hotellelever som kände sig lurade på en viktig del av sin utbildning blev det fortsättning i en annan form. Samarbetsavtalet som tecknades innebar att eleverna fick vara kvar i nya herrgården men att företaget tog över ansvaret för internkonferenserna och upplät utbildningsplatser till skolan.

Men nu upphör även det samarbetet vid vårterminens utgång.

– Vi måste anpassa bemanningen efter den elevminskning som skett. Då kan vi inte fortsätta vara på två ställen. Det skulle gå ut över kvalitén, säger Carl Carlsson.

Hans-Peter Eriksson, Högbo Bruks vd, har inlett diskussioner med ledningen för brukshotellet om hur den vill använda nya herrgården.

– Det mest troliga scenariot är att hotellet, som redan är hyresgäst, väljer att utveckla någonting själva.

Mer läsning

Annons