Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMT misstänks för miljöbrott

Surt vatten rann ut i Storsjön.
Nu anmäler länsstyrelsen SMT för miljöbrott på grund av oaktsamhet.

Annons

Tidigt i maj inträffade ett pumphaveri på SMT, Sandvik Materials Technology, som gjorde att surt vatten som även innehöll tungmetaller rann ut i Storsjön.

Nu har tillsynsmyndigheten länsstyrelsen valt att anmäla SMT för brott mot miljöbalken, eftersom oaktsamhet gjorde att det sura vattnet kunde rinna ut i Storsjön.

Larmet som visade att det var någonting fel med pumpstationen gick, och personalen noterade det låga flödet, men trodde att det kunde vara normalt eftersom det var långhelg och verksamheten inte gick för fullt.

Det starkt sura vattnet rann ut i Storsjön under elva timmar, vilket enligt länsstyrelsens beräkningar kan betyda att 440 kubikmeter avloppsvatten rann ut i sjön.

Länsstyrelsens bedömning är att det är svårt att fastställa vilka miljöeffekter som utsläppet gav. De konstaterar att många organismer är känsliga för vatten med lågt ph-värde och att det fanns giftiga metaller i vattnet, som kan tas upp i näringskedjan, bland annat det cancerframkallande ämnet sexvärt krom.

Länsstyrelsen har som skyldighet att anmäla om det finns misstanke om brott, vilket det finns i detta fall, enligt handläggaren Magnus Westbergh.

– Det är en lång kedja av händelser som gör att det finns misstanke om oaktsamhet. Personalen kunde ha varit mer alert.

– Det är egentligen en fråga för åklagaren, men det är många saker som ska bevisas för en fällande dom.

Mer läsning

Annons