Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMT ska spara halv miljard

Sandvik Materials Technology (SMT) med drygt 4 000 anställda i Sandviken ska spara en halv miljard kronor under de närmaste två–tre åren.

Annons

Lägre personal- och administrationskostnader finns bland åtgärderna som företagsledningen lanserar för att öka lönsamheten.

Ledningen räknar med engångskostnader på 800–900 miljoner kronor för att sjösätta programmet.

Förutom nedskärningar på personalsidan så ska försäljningsorganisationen rationaliseras och bli billigare liksom produktionssupport och inköp.

Det omfattande åtgärdsprogrammet väntas förbättra SMT:s lönsamhet rejält. Avkastningen på sysselsatt kapital ska öka med åtminstone 10 procent, en fördubbling jämfört med i dag.

SMT:s chef Jonas Gustavsson säger i ett pressmeddelande att programmet är "en fantastisk möjlighet att nå en betydande lönsamhetsförbättring, växa selektivt i attraktiva och lönsamma nischer samt att ytterligare stärka vår position inom strategiska segment och nischer".
"Vi kommer att möta tuffa utmaningar och behöva fatta svåra beslut", säger han.

Jonas Gustavsson berättar mer detaljer om programmet vid en presskonferens på Sandviks huvudkontor i dag tisdag.

Under andra kvartalet i år visade SMT en avkastning på sysselsatt kapital på 8 procent, vilket kan jämföras med de betydligt lönsammare affärsområdena Tooling med 25 procent och Mining and Construction med 31 procent.
SMT hade vid halvårsskiftet 9 268 anställda. I Sandviken har Sandvik cirka 6 000 anställda, varav drygt 4 000 inom SMT.

När vd Olof Faxander för drygt en vecka sedan presenterade Sandvik nya strategiska inriktning så fick SMT två-tre år på sig att nå "klart högre lönsamhet". Om inte "en tydlig trend mot acceptabel lönsamhet" visar sig på "medellång sikt" kan hela eller delar av affärsområdet komma att säljas, var beskedet.

Sandvikaktien steg över tre procent sedan bolagsledningen presenterade sparprogrammet.

Mer läsning

Annons