Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för årets säkraste vårtecken

/
  • Två debutanter och en veteran. Naturfotografen Hans Andersson och tecknaren Nicklas Westin fick napp av Gästrik Konsts jury första gången de sökte. Konstnären Eva Friskman har varit med i flera år.

Gästrik Konst fortsätter att växa. I år deltar 71 konstnärer i rundan – varav 19 är debutanter. Ordförande Henrik Jakenberg tror inte att evenemanget är på väg att nå sitt tak.
– Vi har inte ett färdigt antal meter vägg. Vi ordnar vägg när vi vet hur många som ska ställa ut, säger han.

Annons

Hans Andersson och Nicklas Westin tillhör årets debutanter. Den förstnämnde ska visa upp det bästa från 20 års naturfotograferande i nya utställningslokalen Trebo Värdshus. Det är jakten på den perfekta bilden som är största lockelsen i hans skapande.

– I stället för vapen så skjuter vi med kameran, förklarar Hans Andersson.

En utställning på Sandbacka Park i somras gav mersmak och han anmälde sig till konstrundan. Det blev genast napp hos juryn.

– Oftast fotar jag för eget intresse så det ska bli jättekul att få visa andra.

Tecknaren Nicklas Westin har också främst skapat för sig själv. I höstas övertalades han av en av förra årets deltagare, Kenneth Sjöholm, att söka.

– Jag har varit runt och tittat tidigare och kommer att sakna det, säger Nicklas Westin som tecknat mycket "folk och fä" som ska passa på Wärdshusstallet i Gysinge.

Mer rutinerad är Eva Friskman som ställt ut under flera år och även pryder framsidan på årets katalog.

– Det är jättekul att träffa alla människor och andra konstnärer. Det är också en sporre att ha ett mål att jobba för, säger Eva Friskman.

Arrangörerna hoppas att förra årets rekord på 43 000-45 000 besök hos konstnärerna ska slås i påskhelgen. Invigningstalar 10 april gör förre domprosten Gunnar Westberg. Och redan nu smids planer inför nästa års 10-årsjubileum.

Mer läsning

Annons