Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobbare blir kvar på Sandvik

/
  • Uppsagda metallare som sommarjobbat i år får vara kvar på Sandvik åtminstone till 31 mars nästa år.

De uppsagda metallarna som varit inne och sommarjobbat på Sandvik Materials Technology får vara kvar, åtminstone till 31 mars nästa år.

Sammanlagt rör det sig om 150 personer varav ett 30-tal återanställts på tillsvidaretjänster.

– Vi får hoppas att läget håller i sig, säger Rolf Lindkvist, vice ordförande i SMT-klubben.

Annons

Redan i våras fanns förhoppningar om att många av de en till tre månader långa sommarvikariaten skulle övergå i längre tjänster. Då hade redan 220 personer återanställts av Sandvik.

150 har fått förlängt

Nu blir det också så som man hoppades. 150 personer som fick lämna företaget i följderna av finanskrisen, men som hoppat in som sommarjobbare i år, har fått förlängt.

För merparten, drygt 120 personer, handlar det om visstidsanställningar fram till 31 mars 2011. Ett 30-tal blir dock tillsvidareanställda igen. Det innebär att samtliga metallare med återanställningsrätt som har stått på las-listorna efter uppsägningarna är tillbaka på Sandvik Materials Technology, SMT.

– Vi får hoppas att läget håller i sig, att det inte blir någon dipp ute i världen igen, säger Rolf Lindkvist som berättar att det märks en känsla av lättnad hos medlemmarna sedan det blev klart med förlängningarna.

Samtidigt finns det en oro att konjunkturen ska svänga igen

– Vi ser volymer som kommer in. Men vi är inte på samma nivåer som tidigare, det fattas fortfarande en 10–15 procent, förklarar Rolf Lindkvist.

En del har gått hem

Det behövdes omkring 200 sommarjobbare för att fylla luckorna under semestrarna på SMT. Men personer som stått utanför las-listorna har nu fått gå hem när ordinarie personal återvänt efter ledigheten.

Att samtliga metallare med återanställningsrätt är tillbaka på SMT innebär dock inte att personalstyrkan är lika stor som innan krisen.

Enligt Rolf Lindkvist har ett hundratal metallare av de 550 som varslades från Sandvik gått till nya arbetsgivare eller börjat studera. Drygt 90 personer har slutat med avtalspension.

Mer läsning

Annons