Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkatten Smulan har fått ett hem

/
  • NYBLIVEN KATTÄGARE. Smulan trivs i Nina Svensson famn och spinner högt. ”Smulan passar oss perfekt. Hon är vuxen, rumsren och tillgiven. Nu blir vår uppgift att ta hand om henne”, säger Nina Svensson.
  • Smulan.

Många övergivna katter har fått nya hem efter Gästrike katthems efterlysning i Arbetarbladet. Smulan är en av dem.

– Hon verkar trivas hos oss, säger den nyblivna kattägaren Nina Svensson.

Annons

Nina och Jimmy Svensson läste i Arbetarbladet att Gästrike katthem sökte hem till övergivna katter.

– Vi har alltid velat ha en katt och det passade oss bra nu, vi har nyligen flyttat hem igen efter ett halvår i Kina. Och vi tänkte att vi kunde hjälpa till, säger Nina Svensson.

De ringde Gästrike katthem och frågade efter en lugn, vuxen katt.

– De föreslog Smulan som har bott i ett jourhem i Hofors sedan maj. Vi vet inte riktigt hur gammal hon är men de tror att hon är mellan två och tre år.

När Jimmy och Eva hälsade på Smulan blev de genast förtjusta i henne och känslorna verkade vara besvarade. I torsdags kväll flyttade Smulan in i deras radhus i Sandviken.

– Hon började spinna så fort vi kom innanför dörren och började genast se sig omkring. Första kvällen åt hon dåligt men i dag har hon ätit skinka. Hon är tillgiven och gosig och tyr sig redan till mig, säger Nina glatt förvånad och plockar upp Smulan i famnen.

Antalet övergivna katter i Gästrikland har ökat kraftigt i år. Gästrike katthem gick därför ut i Arbetarbladet och efterlyste fler jourhem för att kunna rädda djuren från avlivning.

– Responsen har varit enorm. Jag har inte gjort annat än svara i telefonen. Många intresserade har hört av sig och besökt oss, säger Eva Sundberg, volontär på Gästrike katthem.

Gästrike Katthem har 25 platser och till sin hjälp har de 16 jourhem men behovet är mycket större.

– Vi har fortfarande 36 katter placerade på jourhem och katthemmet är fullt. Det verkar aldrig ta slut, får vi ut tre katter så får vi fem nya.

Det ökade trycket beror bland annat på okastrerade katter, övergivna sommarkatter, flera myndighetsomhändertagande av djur och att många privatpersoner vill bli av med sina husdjur.

Det kostar 800 kronor att adoptera en katt.

– Katterna vaccineras, kastreras och öronmärks. Vi har ett avtal med veterinären i Gävle som gör att vi får det lite billigare. Som privatperson måste du annars betala 1 300 kronor, förklarar Eva Sundberg.

Mer läsning

Annons