Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarpasset – gratisaktiviteter för sommarlovslediga

Badbussar, rockskola och folkrace. Det är några av nyheterna i Sommarpasset 2009, kommunens succéartade satsning på gratisaktiviteter för barn och ungdomar. Ett 30-tal föreningar deltar i år med arrangemang av olika slag.

Annons

6 300 barn och ungdomar i Sandviken har inför sommaren fått ett pass som berättigar dem allt från att gå gratis på teaterföreställningar till att prova på biljard, gevärsskytte, folkrace, fiske och tennis.

Satsningen, finansierad av Göranssonska stiftelserna och privata sponsorer, är ett sätt att skapa sysselsättning för de unga när skolor och fritidsgårdar håller stängt.

Tidigare års Sommarpasset har varit mycket lyckat och fått många ungdomar att hitta nya intressen samtidigt som deltagande föreningar fått nya medlemmar.

Nytt för året är att det två gånger i veckan från 7 juli till en bit in i augusti går särskilda badbussar till Strandbaden i Årsunda där personal från Ungdomsgården Centrum finns på plats.

I Årsunda håller också föreningen Gränsland sin anläggning Sjösunda öppen för ungdomarna som kommer dit för att bada.

En annan sommarnyhet för Sandvikens ungdomar är att 20 personer i åldern 13–17 år under tre veckor får chansen att praktisera på olika arbetsplatser samt åka på en lägervecka till Fjällnora utanför Uppsala.

Med 1 900 kronor i ersättning får de under sommarjobbsliknande former umgås med äldre människor på en dagcentral, städa Gallerian, ta bort klotter och göra ett antal studiebesök.

– Det här är en idé som vi haft i många år. Nu har vi äntligen fått loss pengar för att kunna genomföra den, säger Åsa Wallgren på UC.

Mer läsning

Annons