Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren från slagbjörnen leder norrut

Jägare med hund fick på söndagsmorgonen upp spår efter den björn som har rivit sammanlagt 27 får i Vinnersjö och Österfärnebo. Spåren efter björnen leder norrut från Österfärnebo, mot Sandviken.

Annons

– Vi kunde konstatera att björnen har varit fram till den platsen där man samlat de döda fåren och därifrån fick vi upp ett spår norrut, jag skulle tro att det var natten mellan fredag och lördag, säger Hans Nordin, en av två jägare från Ljusdalstrakten som på uppdrag av länsstyrelsen har hjälpt till i skyddsjakten på björnen.

– Vi vet inte var björnen tar vägen, men det finns en uppenbar risk att den går dit det finns får när han har fått smak på det, men det kan också upphöra, säger han.

De lokala jägare som deltog i skyddsjakten direkt efter angreppet i Österfärnebo har inte jagat mer efter i torsdags.

Maximalt en kilometer

– Vi är låsta till jakt en kilometer runt hagen, men länsstyrelsens jägare med hundar har större befogenheter, säger Karl-Erik Jonsson, jakt- och viltvårdsansvarig i LRF-avdelningen i Österfärnebo.

Han tycker att det är fel att man inte får använda de slagna djuren för att locka tillbaka björnen, när nu länsstyrelsen har beviljat skyddsjakten.

Men enligt Jaktförordningen måste de döda djuren fraktas bort.

Skyddsjakten är beviljad till 20 augusti då den ordinarie björnjakten tar vid.

Annons