Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad som simpel öltjuv

/
  • ”Jag kan som restaurangchef inte själv gå ut och sälja konferenser och evenemang”, säger Chanpeng S Ericsson om restaurangens dåliga lönsamhet som bidrog till att kockprofilen redan innan den påstådda ölstölden var internt ifrågasatt.

Restaurangchefen Chanpeng S Ericsson fick sparken från Göransson Arena, utpekad som en simpel öltjuv.

Nu slåss hon för sin heder och karriär.

Annons

– Jag måste rentvå mitt namn, säger kockprofilen efter det att förhandlingarna om uppsägningen slutat i oenighet.

När Göransson Arena öppnades 2009 lanserades köksmästaren Chanpeng S Ericsson med restaurangerfarenhet från fyra länder som den aktade stjärnkocken vars namn skulle garantera högsta kvalité på matsidan för konferensgäster och andra besökare.

Nu är hon sparkad som påstådd öltjuv.

Ord står mot ord om vad som hände vid varuintaget en fredagskväll i september förra året då arenan förbereddes för dubbellandskamper i bandy mellan Sverige och Ryssland.

Två vittnen har i arenabolagets egen utredning berättat att de sett restaurangchefen i sällskap med några andra personer lasta in öl i två bilar. Enligt polisanmälan ska det handa om fyra ölbackar. Inköpsvärdet är i så fall cirka 420 kronor.

Chanpeng S Ericsson säger själv att hon var där för att leverera mineralvatten som skulle ställas ut i bandylagens omklädningsrum enligt arrangörernas önskemål.

Polisutredningen väntas bli nedlagd eftersom det anses svårt att bevisa att en restaurangchef begått brott genom att flytta backar på den arbetsplats som hon själv ansvarar för.

– Jag är chockad över att bli anklagad för någonting som jag inte gjort. För mig är hedern viktigare än alla pengar i världen. Varför skulle jag göra något så dumt som att sätta hela min karriär på spel för att stjäla öl för några hundralappar? Det går ju bara inte ihop. Jag dricker inte ens öl.

Redan innan Chanpeng S Ericsson blev avstängd för påstådd ölstöld var det väl känt att det fanns intern kritik mot restaurangchefen. Hennes sätt att jobba och hennes höga ambition för kvalitén på maten, det hon från början var värvad för, gick inte riktigt ihop med lönsamhetskraven för en enhet med extremt ojämn beläggning.

– Det är ingen hemlighet att jag befunnit mig i en konflikt med Fredrik Granting.

De centrala förhandlingarna om uppsägning har avslutats i oenighet. Chanpeng S Ericsson erbjöds att säga upp sig själv med några månadslöner i kompensation men tackade nej.

Alternativen är nu att fackorganisationen Unionen går vidare med ärendet till Arbetsdomstolen eller att den sparkade restaurangchefen själv drar arbetsgivaren inför tingsrätten.

– Jag vill ha upprättelse och är beredd att kämpa hårt.

Mer läsning

Annons