Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkare inom psykiatrin oroar anhöriga

Psykiskt sjuka Sandvikenbor får sedan en tid tillbaka bara möta stafettläkare som är inhyrda för kortare perioder.
– Det borde stämplas som samhällsfarligt när patienterna är människor med extremt stort behov av trygghet och kontinuitet, säger mamman till en ung kvinna med diagnosen posttraumatisk stress.

Annons

För drygt ett år sedan blev den unga kvinnan från Gästrikland utsatt för ett grymt brott med inslag av både fysisk och psykisk tortyr. Mamman beskriver tiden efter det som hände som en enda lång kamp för att hjälpa dottern att överleva.

– Man kan likna hennes posttraumatiska stress vid ett krigsoffers.

Mamman berättar om upprepade självmordsförsök och om ett allt mer desperat sökande efter den vård som familjen från början tog för givet skulle finnas tillgänglig för en människa i djupaste kris.

Men i stället har dottern mötts av långa väntetider, oklara besked och ständigt nya läkare.

En stafettläkare skrev ut nya mediciner. Nästa stafettläkare, inhyrd för bara en dag, tog bort mediciner. Så har det fortsatt. Men några ordentliga uppföljningar har inte blivit gjorda.

– Det min dotter varit med om kan jämföras med en hemsk film. Men för henne och oss är det ingen film som vi bara kan stänga av. Det är verklighet och den rullar på hela tiden.

Genom en anmälan till Socialstyrelsen, riktad mot vuxenpsykiatrin i Sandviken, vill mamman nu fästa uppmärksamheten på den bristande kontinuiteten på läkarsidan.

– När det handlar om så här extremt utsatta människor är det samhällsfarligt med en bemanning som bara bygger på stafettläkare, anser hon.

I Sandviken finns tre läkartjänster inom psykiatrin. Den enda ordinarie läkaren är just nu föräldraledig.

Ulf Larsson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin, anser inte att patienternas säkerhet äventyras.

– Jag är den förste att skriva under på att det skulle vara önskvärt med ännu mer stabilitet. Problemet är att det finns för få psykia-triker i Sverige. Det drabbar alla. Inte bara oss. Jag tycker att vi fått till hyfsad kontinuitet även om vi inte kan garantera att samma läkare finns på plats vecka efter vecka.

Mer läsning

Annons