Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkare lagkrav på hemkommunen gynnar Sandviken

Sandviken med förhållandevis många behandlingshem får ofta ta hand om missbrukare som avbryter sin behandling och sedan väljer att stanna kvar i kommunen. Nu finns det ett förslag om att starkare lagkrav ska ställas på hemkommunen. Något som IFO-nämnden välkomnar i sitt yttrande.

Annons

Det är inte minst vanligt att personer från storstadskommunerna kommer till behandlingshemtäta Sandviken och sedan stannar kvar där efter avbruten behandling.

– Stora kommuner står för en stor andel av placeringarna ute i landet. Av naturliga skäl kan de inte heller ha samma koll på sina placeringar som små kommuner, säger Hans-Olov Frestadius (S), individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande.

Vid ett stort antal tillfällen har man inom socialtjänsten i Sandviken försökt få handläggare i personernas hemkommuner att ta tillbaka missbrukare för att göra en bedömning av behovet av fortsatt hjälp och stöd. Något som sällan gått att lösa. Eventuella sociala kostnader har då i stället hamnat på Sandvikens kommun.

Men nu finns ett lagförslag som går ut på att det i sådana här fall ska ställas tydligare krav på hemkommunerna. Och om två socialtjänster är oeniga om var en person hör hemma blir det Socialstyrelsen som får avgöra kommuntillhörigheten och därmed det ekonomiska ansvaret.

– Det välkomnar vi, säger Hans-Olov Frestadius.

Annons