Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd för designskola dras in

/
  • Textildesign-skolan i Sandviken har sökt anslag för att starta som yrkeshögskola och inväntar svar.

Sandvikens kommun kommer från och med årsskiftet att dra in stödet för textildesign-utbildningen i Sandviken. – Det är en direkt konsekvens av alliansbudgeten som varit rådande, säger Leif Jansson, chef på Arbetslivsförvaltningen.

Annons

Nu är det klubbat. Det kommunala stödet för textildesign-utbildningen i Sandviken kommer från årsskiftet att dras in. Trots att Skolinspektionen i höstas betonade vikten av att ha fungerande vuxenutbildningar med större valmöjlighet i kommunen. Enligt Leif Jansson, chef på Arbetslivsförvaltningen i Sandvikens kommun, måste de förhålla sig till den alliansbudget som varit rådande, och den har inte gett lika mycket pengar till inköp av externa utbildningar som den röd-gröna.

– Vi skulle gärna ha haft resurser till att finansiera den utbildningen men måste prioritera, berättar han.

När den rödgröna budgeten blir aktuell är det inte omöjligt att kommunen väljer att upphandla den typen av utbildning igen. I dagsläget har kommunen valt att prioritera andra vuxenutbildningar: Kock- och verkstads-linjerna samt den egna vård- och omsorgsutbildningen.

– Tittar man på volymen jobb som finns tillgängliga är de mycket större för de prioriterade områdena, berättar Leif Jansson.

Birgitta Persson, ansvarig för textildesign-utbildningen, tycker det är tråkigt att kommunen inte vill fortsätta finansieringen och menar att Arbetslivsförvaltningen inte kan visa siffror som stödjer deras argument.

– De säger att det saknas pengar och att man prioriterar andra utbildningar. Samtidigt finns det pengar att söka från staten men det har man inte gjort. Jag tycker det är synd att man prioriterar traditionellt mansdominerande yrken och eftersätter de kvinnodominerade. Det här är ingen sy-junta utan en ordentlig utbildning som är anpassad för en framtida arbetsmarknad, säger hon.

Birgitta Persson och designskolan har nu sökt anslag för att starta en så kallad yrkeshögskola hösten 2016. En sådan typ av utbildning får statligt stöd och tas fram i samarbete med det lokala näringslivet.

– Vi har besökt 20 företag i området och diskuterat utformningen av programmet med dem. Enligt våra beräkningar kommer det att skapas ca 100 jobbtillfällen i området de kommande fem åren, berättar Birgitta Persson.

Leif Jansson är också positiv till möjligheten.

– En sådan lösning skulle passa perfekt. Vi ställer oss bakom den helt och fullt.

Annons