Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp i produktionen

När de båda operatörerna tillsatte kemikalier i betningsbadet inträffade en mindre explosion och det började brinna. Lågorna nådde taket och spreds snabbt.

– De två som var i lokalen kom ut oskadda men chockade . De är självklart påverkade av det som hände, sa Ulrika Silver, ställföreträdande chef på Sandviks trådavdelning i Sandviken, vid presskonferensen på fredagsförmiddagen.

Annons

Enligt Ulrika Silver följdes gängse rutiner när kemikalierna fylldes på, något som sker flera gånger per år.

– Det var inget ovanligt att vi gjorde det och omständigheterna var inte ovanliga, sa hon.

Varken hon eller någon annan företrädare för Sandvik kunde säga varför det exploderade och började brinna just den här gången.

– Det gick väldigt snabbt, sa Ulrika Silver.

Natriumhydroxid, det vill säga lut, tillsattes i badet där det fanns lut och natriumnitrit. Syftet med betningen är att tvätta tråden så att den går att bearbeta i kommande steg i processen.

När branden inträffade vid 19.30-tiden på torsdagskvällen var det cirka 30 personer i lokalerna på Tråd. Branden började i sydvästra delen av området och kraftig rök spreds snabbt. Hela trådavdelningen utrymdes.

Tills vidare är hela området avstängt. Ingen produktion pågår.

Personalen, cirka 250 personer, får tills vidare stanna hemma med lön – bortsett från ett 20-tal personer som är i tjänst.

Ett informationsmöte med personalen hölls på fredagsmorgonen och ett nytt personalmöte ska hållas på måndag morgon.

– Jag hoppas att vi då har svar på omfattningen och vet hur mycket som måste saneras. Det avgör när vi kan starta produktion vid maskiner som är intakta. Vi måste också få grepp om skadorna på strömförsörjningen, sa Ulrika Silver.

De ansvariga undersöker nu möjligheterna att beta tråden på annat håll. De undersöker också möjligheterna att tillfälligt flytta tråddragning till Sandviks enheter i Spanien och USA för att man ska klara leveranserna.

Ingen ansvarig på Sandvik kunde på fredagen säga något om skadornas omfattning, vad produktionsbortfallet kostar eller vad det kostar att reparera lokalerna och utrustningen.

Mer läsning

Annons