Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro efter flera anlagda bränder

/
  • Efter den förra branden på Tallbacksvägen 17 i Norrsätra för en månad sedan är det fortfarande sotigt och brandlukten stickande. Efter den senaste branden i söndags i trappuppgången bredvid har Sandvikenhus husvärdar Janne Fernstedt och Sussie Johansson pratat med många oroliga hyresgäster.

Efter de anlagda bränderna på Tallbacksvägen sprider sig oron bland hyresgästerna.

– Ett par med en nyfödd bebis har redan flyttat, berättar husvärden Janne Fernstedt.

Sandvikenhus har extra bevakning nattetid och man tittar på andra lösningar för att öka tryggheten.

Annons

Natten till söndagen brann det för tredje gången på kort tid på Tallbacksvägen 17 i Norrsätra. I nyårshelgen brann det två gånger i källarförråd och före nyår var det en mindre brand i tvättstugan.

Bränderna rubriceras som mordbränder och inget i polisens tekniska undersökning under måndagen motsäger att bränderna är anlagda. Nu i helgen var den materiella förstörelsen inte så stor i källaren, men tjock rök vällde ut och alla bränder i hyreshus innebär alltid en risk för människors liv.

Röklukten tät

När husvärdarna Sussie Johansson och Janne Fernstedt visar runt i källaren ligger röklukten tung och ett lager av svart sot täcker golv och väggar. Via en gång i källaren kan man ta sig från den senaste branden i 17 A till den förra i 17 B, där det fortfarande syns tydliga spår. Fläkten som går har inte dragit ut all den stickande rökdoften.

I söndags och måndags träffade Sandvikenhus folk många oroliga hyresgäster.

– De tycker att det känns otryggt. Ett par med nyfödd bebis har flyttat och några äldre damer tycker att det är väldigt obehagligt, berättar husvärdarna.

Ser allvarligt på händelserna

Men det är inte bara de boende i de 48 lägenheterna som reagerat. Hyresvärden Sandvikenhus ser också allvarligt på händelserna.

– Det är jättetråkigt och det känns inte som en slump längre när det händer i samma hus, säger Jens Björklund, affärsområdeschef för bostäder.

För att öka tryggheten gör väktarbolaget nu täta ronderingar i området och funderingar finns på att göra som i Gävle där man låser elektroniskt. Efter klockan 22.00 på kvällen kan man inte komma in till förråden. Ett annat alternativ är så kallade taggar. Där varje hyresgäst har en egen tag som man låser upp med och som registreras. Det registret kan sedan polisen gå in och titta i. Även kameraövervakning har diskuterats.

Någon har nycklar

Eftersom bränderna skett utan tecken på inbrott riktas misstankarna mot någon med tillgång till nycklar. Både polis och räddningstjänst har knackat dörr i huset, men ännu finns ingen misstänkt.

Mer läsning

Annons