Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för nytt utbrott av Ockelbosjukan nästa höst

Ockelbosjukan, eller bärplockarsjukan som den också brukar kallas, bryter ut vart åttonde år och smittan kommer från myggorna som just nu svärmar längs Dalälven. Nästa sommar är det dags, varnar Myggprojektets Jan Lundström.

Annons

Hösten närmar sig och då har myggarten Aedes Cinereus, en liten rödbrun stickmygga, börjat dyka upp längs Dalälven.

Och nästa höst är det läge att akta sig för just den myggan. Då väntas nämligen ett nytt utbrottsår av Ockelbosjukan, som smittar via just den rödbruna Cinereus. Sjukdomen har brutit ut vart åttonde år ända sedan 70-talet och nu konstaterar Jan Lundström, projektledare för Myggprojektet, att allt pekar på ett nytt utbrott nästa sommar.

– De drabbade får plötsliga sjukdomssymtom, först i form av röda knoppar på huden, därefter styvhet och smärta i leder. För de flesta går det över på två-tre veckor men ungefär 20 procent fortsätter ha ledproblem som ser ut att kunna bli kroniska.

Störst är risken att smittas under hösten, under augusti och september månad. Det finns ingen rapporteringsskyldighet av Ockelbosjukan och hittills har bara ett fall rapporterats i Dalälvsområdet.

– Jag tror att flera har drabbats, men inte kommit till vetenskapens kännedom.

Aedes Cinereus-myggan bekämpas inte av Myggprojektet, eftersom den inte finns i stora ansamlingar är den både svårare och dyrare att bekämpa än Sticticus-myggan.

I förra veckan stoppade länsstyrelsen bekämpningen av Sticticusmyggan i Ista. Men än så länge har mygglarverna i vattensamlingarna inte börjat kläckas i större omfattning.

– Det har kommit regn hela tiden. Det har syresatt vattnet och därför blev det ingen större kläckning, berättar Jan Lundström.

Annons