Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppslutning till möte om mygg

/
  • FÖRKLARING. Projektledarna Martina Schäfer och Jan Lundström berättade om varför det finns så mycket mygg, trots en lyckad första besprutning.
  • UPPMANING. Nedre Dalälvens utvecklingsbolags vd Kalle Hedin uppmanade åhörarna på gårdagens myggmöte att aktivt ligga på regeringen inför nästa torsdag. Då beslutas om regeringen går in med akuthjälp på 4 miljoner kronor, pengar som behövs för att kunna bespruta mer i år.

Utan akuta miljoner från regeringen kommer Österfärnebo och Gysinge inte att bekämpas mer i år. Det BTI som finns kvar kommer att användas i Huddunge. Det beskedet fick deltagarna på gårdagens myggmöte.
– Det är som att säga till sina vänner att ni får leva och ni får dö, men vi måste koncentrera oss på de områden där det fungerar, sade projektledaren Jan Lundström.

Annons

Ett par hundra ortsbor hade samlats i ”Gåvan” i centrala Österfärnebo på torsdagskvällen. Här informerade projektledarna från Nedre Dalälvens utvecklingsbolag (Nedab) om varför det finns så mycket mygg, trots att den bekämpning som utfördes under juni gick bra.

Mest lyckad var bekämpningen i Hudd-unge.

– Vi har nästan ingen mygg alls, bekräftade en ur publiken därifrån.

Efter mycket regn och översvämning behövs det dock snart en andra bekämpning i Hudd-unge som alltså har första tjing på det BTI som är kvar.

– Kan vi inte köpa in mer tvingas vi lämna Bärrek, Österfärnebo, Tärnsjö och Avesta. Det innebär att ni får väldigt mycket mer mygg än vad ni redan har, sade Jan Lundström.

Det gick ett besviket sus genom åhörarna. Någon skrek nej och en annan menade att de väl kunde lindra plågan i Österfärnebo genom att använda det lilla BTI som finns kvar.

– Vi har inte så mycket att ni kommer att märka någon skillnad, var Lundströms svar på det.

Senare uttryckte han sin egen frustration:

– Om ni vill veta hur det känns för oss att jobba under de här premisserna, be någon binda era händer bakom ryggen, kasta er i sjön och försök simma. Vi är också frustrerade.

Därefter var stämningen om möjligt än mer tryckt än tidigare inne i ”Gåvan”.

Nedab:s vd, Kalle Hedin och andra talare uppmanade dock de boende att fortsätta att aktivt gå på myndigheter och beslutsfattare.

– Det är ni som kan göra skillnad och det är på regeringsmötet nästa torsdag som allt avgörs, så se till att agera till dess, sade Hedin.

Och kampen har redan börjat. Som Arbetarbladet tidigare har kunnat berätta har Kemi varit nedringda av frustrerade människor som inte längre orkar med myggen.

Det har också bildats en Facebook-grupp med namnet ”Bekämpa stickmygg!”. Gruppen hade på torsdagskvällen 649 medlemmar och grundaren Anna Gatti uppmanade alla som har tillgång till dator att gå med i den.

”Bli inte bara medlem, skriv också om hur ni upplever situationen och vad ni är med om”, sade Anna Gatti.

Ett fåtal lokalpolitiker var också med på mötet. Roland Ericsson som är Centerpartiets oppositionsråd i Gävle och medlem i styrgruppen för Nedab hade under dagen tagit kontakt med miljödepartementet.

– Miljöministern själv var på väg till Kina, men hans stabschef Tomas Udin hälsar att de är beredda på att ärendet kommer upp och de kommer att bereda det skyndsamt.

Och även Sandvikens Centerpartistiska kommunalråd Carl-Ewert Ohlsson talade i positiva ordalag.

– Jag ser ändå positivt på framtiden, jag tror det löser sig för 2010 och framåt, både med finansiella medel och med tillstånd från Kemi, sade Carl-Ewert Olsson.

Kolla in semesterfirares egen filmsnutt på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=jnn8ygCHjvc

Annons