Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i antal som får gå

/
  • PRODUKTIONEN HÅRT DRABBAD.Av 600 varslade metallare sägs 460 personer upp jämfört med enbart 10–20 personer bland tjänstemännen.

Det är stora skillnader mellan hur många kollektivare och tjänstemän som får gå från Sandvik. Medan en stor del av arbetarna måste sluta behöver bara en bråkdel av de varslade tjänstemännen lämna företaget. Att fördelningen slår så ojämnt har väckt reaktioner ”på golvet”.

Annons

Sandviks stora varsel i november handlade om 600 arbetare och 300 tjänstemän. När det nu står klart hur många som verkligen får gå från företaget har fördelningen mellan grupperna väckt en del reaktioner. Av 600 varslade metallare sägs 460 personer upp jämfört med enbart 10–20 personer bland tjänstemännen.

– Problemet generellt för industrin är att efterfrågan har försvunnit och våra medlemmar finns i produktionen medan tjänstemännen finns på utvecklings- eller säljsidan. Då säger man inte upp dem, förklarar Veli-Pekka Säikkäla, avtalssekreterare på IF Metall i Stockholm, som menar att företagen vid kostnadskriser brukar kapa mer jämnt på båda sidor.

Äldre tjänstemän som jobbat i minst tio år har dessutom extra uppsägningstid som arbetare saknar. Men det är en förklaring som Veli-Pekka Säikkälä tror mindre på.

– De har ju även högre lön så företagen borde tjäna på att säga upp dem.

Bilden är likadan på andra storföretag som gjort sig av med personal den senaste tiden. På Ovako fick till exempel 56 metallare och ingen tjänsteman gå när förhandlingarna var slut i januari. Även på Volvo är det betydligt fler kollektivare som fått sluta.

Från Sandviks sida vill man i dagsläget inte ge sig in i en diskussion om siffror eller fördelningen mellan arbetare och tjänstemän, meddelar personalchefen Per-Olof Stålesjö. Det tänker bolaget göra först när alla medarbetare fått besked om de får stanna eller inte. Enligt Unionen på Sandvik beror utfallet för tjänstemännen mycket på att personalstyrkan varit åldersstigen och många har gått hem som pensionärer. Dessutom har personer som jobbar utomlands eller utländsk arbetskraft som är i Sandviken räknats bort från varslet.

Även om arbetarna får ta första smällen väntas tjänstemännen också drabbas hårt av krisen. Till stiftelsen Trygghetsrådet, som ägs av arbetsgivare och fack gemensamt och som hjälper privatanställda tjänstemän med omställningsstöd, har tre gånger så många som förra året vänt sig för att få hjälp.

Under 2008 sökte sig drygt 11 700 personer hit. I år beräknas de bli över 31 000, berättar informationschefen Ann-Sofi Sjöberg.

Mer läsning

Annons