Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning ska få fart på Sandvikenbarn

/

45 minuters schemalagd daglig motion för alla lågstadiebarn och rörelse på recept till stillasittande ungdomar. Så vill skolöverläkaren Alf Kågström bromsa problemen med övervikt och låg fysisk aktivitet.

Annons

Projektet är tänkt att löpa i drygt tre år och förhoppningsvis inledas under 2010.

Bakgrunden är de ökande problemen med övervikt.

– Barn springer inte av sig övervikten som förr i tiden. I dag är det osannolikt att överviktiga tonåringar blir normalviktiga som vuxna, säger Alf Kågström.

Redan nu finns kommunala och landstingssatsningar inom området. Den så kallade Viktiga gruppen ger stöd till familjer som vill ändra sin livsstil.

Nu väntar nästa steg, om förslaget vinner gehör.

Inspirationen kommer från det så kallade Bunkefloprojektet, där elever på Ängslättskolan i Bunkeflostrand följts från ettan till nian. En av lärdomarna är att barnets motoriska utveckling och skelettets hållfasthet påverkas av fysisk aktivitet i unga år.

Därför riktar Move it, som Sandvikenprojektet döpts till, delvis in sig på lågstadiebarn i kommunen. En annan viktig del är att fånga upp ungdomar som inte rör sig tillräckligt.

– Hittills har det inte funnits fysisk aktivitet på recept för barn och ungdomar, säger Alf Kågström.

Om projektet förverkligas ska detta bli möjligt, på samma sätt som bland vuxna.

Årskurs ett i grundskolan blir först ut med att omfattas av satsningen, som sedan successivt byggs ut i takt med att nya barn kommer in i skolan.

En styrgrupp, där även elever ingår, är tänkt att fungera som spindeln i nätet.

Enligt planerna ska projektet hämta kunskap från, och samarbeta med, ideella organisationer som jobbar med idrott och rörelse. Förhoppningen är att satsningen delvis ska finansieras med pengar från olika fonder, och ansökningar planeras. Men kommunen ska också stå för en stor del. I det fallet handlar det enligt enhetschefen Hans Nilsson på kultur- och fritidsförvaltningen främst om omfördelning av arbetstid och lokaler.

Projektidén har ännu inte behandlats politiskt.

Annons