Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för björnjakt

I morgon startar björnjakten och i år får rekordmånga björnar i Gävleborg skjutas. För att undvika förra årets problem med skadeskjutna björnar håller länsstyrelsen informationsmöten med jägarna.

Annons

 Intresset för björnjakt är stort i Gästrikland. I går hade ett 80-tal jägare samlats i Birgittagården, där både länsstyrelsen, Jägareförbundet och rovdjurscentret De 5 Stora var på plats.

Nya regler har införts inför årets jakt. Till exempel måste jaktlaget omedelbart anmäla till polis om det blivit en påskjutning. Den som skjutit måste också delta i eftersöket som ska dokumenteras noggrant.

– Det är en följd av förra årets resultat, konstaterar länsstyrelsens Monica Eriksson med hänvisning till de många björnar som blev påskjutna under fjolårets jakt.

Länsstyrelsen rekommenderar också att alla björnjägare provskjuter innan det är dags att jaga på riktigt. För att ge chansen till det fanns en skyttesimulator i Birgittagården, där alla kunde prova att fälla en animerad björn. Också Jägareförbundets Bertil Bäckström uppmanade jägarna att träna. Förbundet har startat en björnjaktsutbildning sedan förra året och den innehåller skytte.

– Vår vision är att det inte ska skadeskjutas några björnar alls, säger han.

En snabb handuppräckning visade att ingen av de församlade hade skjutit en björn. Det beror på att björnjakten fortfarande är ny för gästrikarna, tror Bäckström.

– Det här har ju precis kommit igång. I framtiden kommer det att se annorlunda ut. Och det är roligt att intresset är så stort här också. Josefin Nygren

Annons