Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storviksföretagare kräver staten på 56 miljoner

En företagare som tidigare ägde hyreshus i Storvik har krävt svenska staten på 56 miljoner kronor i skadestånd.
Kvinnan anser sig ha blivit trakasserad. Bland anser hon att det var staten som såg till att Storviksföretaget gick i konkurs.

Annons

Fastighetsbolaget Lytkina med två hyreshus i Storvik försattes förra året i konkurs sedan bankerna sagt upp sina krediter till företaget.

Enligt den ryska ägarinnan var det svenska staten som uppmanade bankerna att avbryta affärsförbindelserna med Lytkina. Det är ett av många fall av trakasserier och konspirationer som hon anser sig ha blivit utsatt för.

Dålig lönsamhet

Den företagsgrupp med ett tiotal företag som kvinnan drivit tillsammans med sin svenskfödde ex-make har kännetecknats av att företagen haft en ytterst begränsad verksamhet och dålig lönsamhet. Samtidigt har de båda ägarna ständigt varit inblandade i stort antal rättstvister.

Som ägare till hyreshus i bland annat Storvik har paret varit känt för att ofta stämma hyresgäster som anklagats för att ha lämnat skador efter sig i lägenheterna. Enligt Hyresgästföreningen har det sällan funnits fog för klagomålen.

Kvinnan dömd till fängelse

Själv har kvinnan blivit dömd till ett längre fängelsestraff för ekonomisk brottslighet medan den internationellt efterlyste ex-maken inte har kunnat ställas till ansvar.

I en skrivelse till utrikesdepartementet begär den före detta Storviksföretagaren 56 miljoner i ersättning för att svenska staten brutit mot sin överenskommelse med Ryssland om ömsesidigt skydd av medborgarnas investeringar.

Hon hävdar att hon bland annat blivit utsatt för konstruerade brottsanklagelser, illegalt egendomsberövande, godtyckliga skattebeslut och trakasserier.

UD har överlämnat ärendet till Justitiekanslern, som dock inte anser att svenska staten är skadeståndskyldig.

Mer läsning

Annons