Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokedrabbad fick vänta flera timmar på hjälp

Trots att kvinnan inte öppnade dörren vid två av hemtjänstens besök struntade personalen i de skriftliga rutinerna och åkte därifrån utan att kolla att hon mådde bra.

Annons

 

Kvinnan har hjälp av hemtjänsten några gånger i veckan, främst med matleveranser och handling. När två anställda en förmiddag för några dagar sedan skulle hämta inköpslistan så öppnade hon inte dörren. Deras uppfattning är att kvinnan inte alltid är hemma vid besöken och därför gjordes bedömningen att de kunde återkomma senare under dagen.

På eftermiddagen åker en annan patrull till kvinnan som återigen inte öppnar. Några åtgärder vidtas inte men uppgifterna framförs till de som ska tjänstgöra på kvällen. Två anställda åker då till kvinnan och tar med en nyckel. När de kommer in sitter hon vid köksbordet, medtagen och med oregelbunden andning. Hon är kontaktbar men kan inte föra ett samtal och har troligtvis drabbats av en stroke. Det är oklart hur länge hon suttit så. Hon har inte sitt larm på sig.

Kvällspatrullen tillkallar ambulans och kvinnan vårdas nu på länssjukhuset i Gävle för sina skador.

Arbetsgivaren har utrett händelsen och ser allvarligt på det inträffade. Fyra av sex inblandade har brustit i sitt agerande och inte följt de skriftliga rutiner som finns över åtgärder när omsorgstagare inte är hemma. Att så många ur personalen, trots kännedom om rutinen, inte har ingripit tyder enligt utredningen på att arbetsgruppen agerar efter informella rutiner.

Samtliga inblandade har informerats om allvaret i situationen. En arbetsrättslig utredning har också inletts.

Annons