Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt locka duktiga kockar till krogköken

/
  • Humi Kejehag, 21, tänker satsa på kockyrket och är nöjd med kunskaperna han fått på Livingroom i Sandviken.

Utbildningen ger en skev bild av vardagen som restaurangkock.

Det menar Thomas Otterclou, kökschef på restaurangen Livingroom i Sandviken, som började jobba som kock för snart 40 år sedan.

Annons

Han tror på mer praktik som ett sätt att få fler nyutbildade kockar att stanna kvar i branschen.

Många restauranger i bland annat Gästrikland klagar på bristen på utbildade och erfarna kockar. Bristen har ökat, bekräftas i Arbetsförmedlingens långtidsprognos som presenterades nyligen.

– Jobbet är tuffare än vad många tror. Du bör vara bra på ekonomi, vara kreativ, estetiskt lagd, stark och uthållig och ha både ordnings- och smaksinne, säger Thomas Otterclou som menar att många nyutbildade kockar backar ur när "verkligheten slår till".

När man på egen hand ska laga lunchmat åt 200 personer ställs helt andra krav än i skolan, konstaterar han.

Vad kan branschen göra för att fler kockar ska stanna kvar i yrket?

– Vi ska ta emot praktikanter och ge en korrekt bild, till exempel att det är stressigt och tungt, säger Thomas Otterclou som samtidigt vill lyfta fram de positiva delarna, som att det är fritt och kreativt med mycket eget ansvar.

Vad har de senaste årens många mat- och kockprogram på tv betytt?

– Yrket har fått högre status och blivit mer glamouröst. Men det är ett fåtal som når till de fina krogarna, säger han.

Shiyar Ali, Livingrooms ägare, tror att tv-programmen lockar unga som vill synas mera, som söker sig till storstäderna och vill syssla mer med "artisteri".

– På ett litet ställe som Sandviken är det svårt att rekrytera duktiga kockar, säger Shiyar Ali som dock betonar att Livingroom haft tur.

Här jobbar fyra kockar, inklusive kökschefen – två på heltid och två på deltid.

För tillfället har krogen också en praktikant som är inskriven på restaurangskolan i Sandviken och har utbildningen förlagd på arbetsplatsen.

– Thomas lär mig det mesta. Om jag behöver hjälp så får jag det, säger Humi Kejehag, 21, som tycker att det är "kul och full fart".

Thomas Otterclou skulle vilja se mer av lärlingsutbildningar i krogbranschen.

– Det är bättre att få de teoretiska kunskaperna genom praktiken, säger han och tar som exempel hur man räknar om recept och får rätt flöde på färskvarorna.

Mer läsning

Annons