Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Svårt undvika störningar vid 20 grader kallt"

Bussbolaget Nobina har under de senaste månaderna rustat upp bussarna och ändrat rutinerna så att linjetrafiken i Gästrikland ska flyta bättre och bussarna klara standardkraven.
– Smärre brister finns kvar, säger Lars Björling, X-trafiks affärschef, som tycker att trafiken i stort sett fungerar bra med tanke på kyla, halka, snö och andra omständigheter.

Annons

Efter förra vinterns omfattande problem krävde X-trafik att Nobina skulle vidta åtgärder.

Bussbolaget har satsat mer på underhållet, ändrat arbetstiderna och infört sena kvällsskift i verkstaden och rekryterat bland annat en egen plåtslagare.

Inte startat

Problem under den här hösten och vintern har bland annat varit att bussar haft dålig värme och inte startat på morgnarna. Därför har man rustat upp den så kallade rampen som ska förse bussarna med värme när de står uppställda under natten.

– Men när det är 20 grader kallt ute är det svårt att undvika störningar, säger Lennart Skoog, trafikchef på Nobina som sköter landsbygdstrafiken i Gästrikland på X-trafiks uppdrag.

Vad är viktigaste åtgärden under de senaste månaderna?

– I november bytte vi ut 70 däck mot nya vinterdäck. Vi ska ha bättre däck än vad lagen kräver och byter ut däck med under tio millimeters mönsterdjup. Men det är inte något som X-trafik har krävt av oss, säger Lennart Skoog.

Särskild kontrollant

X-trafik har en särskild kontrollant som ansvarar för att titta på hur Nobina utför sitt uppdrag.

– Vi följer det noga, säger Lars Björling.

Busstrafiken genom centrala Gävle flyter dåligt, tycker Lennart Skoog och pekar på bristande snöröjning, dåligt fungerande trafikljus vid Esplanaden och den trånga passagen förbi Stortorget.

– Under förra veckan tog det elva minuter för ett par 41:or att ta sig från Gävle central till Kvarnparken, en sträcka som när det går bra inte tar mer än tre till fyra minuter, säger han och konstaterar att det medverkar till förseningar.

Han hoppas att kommunen ordnar så att ljussignalerna fungerar bättre eller att bussen får kör en annan väg genom stan.

Mer läsning

Annons