Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobb för flera miljoner på byggen

Stockholmsföretaget hyrde ut svart arbetskraft i byggbranschen för över 9 miljoner kronor. Ett Sandvikenföretag skickade falska fakturor till Stockholmsföretaget för att dölja de svarta affärerna.
På torsdagen åtalades två Sandvikenbor och fyra Stockholmare i den största ekobrottshärva som Gävlepolisen utrett på många år.

Annons

Sandvikenföretaget drevs fram till sommaren 2006 av två Sandvikenbor, en 44-åring och en 55-åring. 55-åringen hade då näringsförbud efter en tidigare ekobrottsdom. Enligt åtalet hade de båda ägarna då hunnit undanhålla intäkter på flera miljoner från beskattning och betalat ut en dryg miljon i svarta löner.
Sedan övertogs Sandvikenföretaget i praktiken av Stockholmsföretaget, och då ökade takten i skattefifflet. Stockholmsfirman beräknas ha haft omkring 100 personer anställda med svarta löner. Man lät Sandvikenfirman skicka sammanlagt 101 falska fakturor på drygt 6,6 miljoner. Pengarna betalades omgående tillbaka till firmans ägare, ibland kallade ”spelvinst” i kontoutdragen.Nu ska många av de svart anställda vittna i rätten. Flera av dem berättar att de fått betalt med kontanter i ett kuvert. En av dem som varit anställd av Sandvikenföretaget fick betalt genom att pengar lades i hans bil.
De sex åtalas för bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Alla riskerar fängelse om de fälls. Ett grovt skattebrott kan ge fängelse mellan sex månader och sex år. I det här åtalet är de flesta åtalade för mer än ett grovt brott, vilket ger domstolen möjlighet att skärpa straffen ytterligare.Åklagaren yrkar också på näringsförbud för samtliga inblandade. För den 55-årige Sandvikenbon handlar det om en förlängning av ett pågående näringsförbud.
Det innebär att åtalet för hans del även gäller överträdelse av det tidigare näringsförbudet, eftersom han trots det drivit ett företag.Polisutredningen har pågått sedan januari 2007. Den färdiga utredningen omfattar över 6 000 sidor av bland annat bokföring och förhörsutskrifter. Rättegången som väntas börja efter sommaren kommer att vara i flera veckor. Åklagarsidan kommer att kalla 40 personer som ska vittna i rättegången.
– Det här är en av de större ekobrottsutredningarna på många år i Gävle, säger åklagaren Tomas Sandström.

Mer läsning

Annons