Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Göran har 46 000 bilskattemärken

/
  • Sven-Göran Davidsson visar några av sina 46 000 bilskattekvitton.
  • Sven-Göran visar skattekvittona som han är lite extra stolt över – de från krigstiden. De är tvåfärgade och förr satt kvittona inte i bak på registreringsskyltarna utan i framrutan.
  • På varje kvitto finns tre kronor och en stämpel som anger när och var bilskatten betalats. På de äldre finns det också en underskrift från länsstyrelsens debiteringsförrättare. Även registreringsnumret finns på märket.
  • I Sven-Görans samling finns 46 000 bilskattekvitton. De flesta har han klippt ut och satt in i pärmar, och hemma i Tranemo har han över 20 pärmar med kvitton från alla delar av Sverige från 1923 och ända fram till förra året då de sista tillverkades.
  • Sven-Göran Davidsson visar några av sina 46 000 bilskattekvitton.

Man kan spara på nästan allt. För 51 år sedan började Sven-Göran Davidsson samla på bilskattemärken.

Nu har han 46 000 klisterlappar hemma i samlingen.

Annons

I Sven-Görans pärmar finns 46 000 bilskattemärken. Det första är daterat i Jönköping 1923 och det senaste är från förra året.

Sven-Göran berättar att han är mest stolt över de tvåfärgade märkena som kom i krigstiderna mellan 1937 och 1945.

– De är lite speciella, under kriget var det ju bara vissa bilar, till exempel taxibilar eller högt uppsatta tjänstemän, som fick köra, säger Sven-Göran och visar ett skattemärke från en taxibil.

Sven-Göran började samlandet 1959 då han tog över 15 märken som brodern hade samlat ihop. Sedan dess har samlingen växt, och nu hoppas han på att komma med i Guiness rekordbok.

– Samlingen är ju unik. Det känns ju väldigt speciellt att ha kvar alla dessa, nu när man inte använder bilskattemärken från i år.

1 januari i år avskaffades bilskattemärket eftersom systemet ansågs alltför omodernt.

– Jag har inte gett upp. Fast jag kanske får börja samla på något annat nu då, funderar han.

Sven-Göran berättar att han en gång fick 5 000 märken från en bilfirma. Annars kommer de flesta från privatpersoner.

Sven-Göran som bor i Tranemo och är på besök i Sandviken med sina pärmar hoppas att någon av Arbetarbladets läsare kanske vill bidra till samlingen.

Mer läsning

Annons