Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Synd om de som bor på servicehusen”

Organisationer som företräder gamla och sjuka i Sandviken befarar stora försämringar som följd av neddragningarna inom äldreomsorgen.
– Det blir ett elände. Det är svårt redan som det är i dag, säger Ove Johansson, ordförande för Kommunalpensionärerna i Sandviken och Hofors.
Tillsynsmyndigheten länsstyrelsen hoppas att riskerna utretts ordentligt så att inte vårdkvaliteten äventyras.

Annons

Ove Johansson skräder inte orden när han får frågan om konsekvenserna av att 60 anställda försvinner inom äldreomsorgen.

– Jag tycker synd om de som bor på servicehusen, konstaterar han.

Ove Johansson tycker att det redan i dag snålas in på vikarier och personalen får gå kort. Nu försvinner även fast anställda.

– De sliter ju ut folk så det blir mer sjukskrivningar. Jag tycker synd om personalen också.

Ove Johansson tror att följderna blir sämre vård och mer mediciner när personalen inte har tid att ta hand om de äldre. Mer ansvar kommer även att hamna på anhöriga. Samtidigt höjs taxorna inom äldreomsorgen.

– Vi kan inte göra annat än protestera, säger Ove Johansson.

Demensföreningens Gert Larsson anser inte att gamla och sjuka ska få sämre vård för att det inte finns pengar. Han tycker också att de styrande måste beakta att dementa behöver annan vård än somatiskt sjuka.

– En del kan inte gå eller prata men behöver få hålla en mänsklig hand, säger han.

Ingemar Dahlström, ordförande för PRO i Sandviken, framhåller att försämringarna drabbar både åldringar på boendena i dag och de som är på väg dit.

– Det finns en stor oro hos våra medlemmar, det kan jag säga direkt, berättar han.

Sandviken har redan kritiserats för att inte leva upp till vårdgarantin och bland annat dömts till böter när placeringar dröjt oskäligt länge.

Hillevi Assarsson på länsstyrelsens sociala enhet säger att hon hoppas att äldreomsorgsnämnden gjort en ordentlig riskbedömning så att den tror sig kunna hålla bra kvalitet efter neddragningarna. Hon betonar även hur viktigt det är att personalen dokumenterar allt, även i svåra tider.

– Annars får inte nämnden kännedom om att det inte fungerar, säger Hillevi Assarsson.

– Vi har decimerad styrka, tre av fyra har slutat här. Jag behöver kanske inte säga mer.

Mer läsning

Annons