Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack vare plusjobbet fick Einar sitt drömjobb

/
  • Trivs. Under tiden Einar Persson plusjobbade som handledare på daglig verksamhet kom han i kontakt med Gränsland. Nu jobbar han som arbetsledare i föreningen och han kan inte tänka sig ett bättre jobb.
  • För alla. Gränsland jobbar under ledorden ”Natur och Kultur för alla” och ser till att de flesta platserna är lätt nås även med rullstol.

För Einar Persson från Järbo blev plusjobbet en början på något nytt. Dagen efter att arbetet tog slut började han en ny anställning på Gränsland där han basar över Jägarstugan.
– Utan tiden som plusjobbare hade jag nog inte fått det här, säger han.

Annons

Efter att ha provat på flera olika karriärer och jobbat som bland annat lärare och verktygsslipare blev Einar Persson arbetslös 2000. Fyra år senare fick han jobba en säsong hos Gränsland, en ekonomisk förening som jobbar under mottot ”Natur och kultur för alla”.

Men arbetsförmedlingen ansåg inte att jobbet varade tillräckligt länge för att han skulle tas bort som långtidsarbetslös ur systemet, vilket Einar i dag är mycket tacksam för. Som långtidsarbetslös fick han nämligen möjligheten att hoppa på ett plusjobb som handledare i daglig verksamhet på kommunens handikappsenhet 2006.

– Plusjobbet var jättebra, först gav det mig jobb i två år och sedan möjligheten att få jobbet här hos Gränsland, säger han.

Under tiden som han var plusjobbare kom han i kontakt med Gränsland igen och så småningom dök det upp en ledig tjänst som arbetsledare. Dagen efter att han avslutade sitt plusjobb gick han in i den nya anställningen, som säsongsanställd arbetsledare hos föreningen. Han spenderar sina arbetsdagar bland annat med att basa i Jägarstugan i Ovansjö kronopark där arbetsuppgifterna är allt från att guida turister, grilla kolbullar till att snickra och måla. Anställningen är sex månader, men han tror inte att det ska vara några problem att få komma tillbaka nästa säsong.

Tiden med plusjobb minns Einar som något väldigt positivt, en chans att visa vad man kan. Men det fanns samtidigt en oro.

– Jag var riktigt bekymrad för ett år sedan då plusjobben var på väg att ta slut och avbrytas. Jag hade ett jobb som jag trivdes med och så skulle jag vara tvungen att avsluta det, det kändes inte bra, säger han.

Slutligen bestämdes det att de som hade ett plusjobb skulle få fortsätta. För Einar resulterade det i att han fick sitt drömjobb.

– Det här är det bästa jobbet jag har haft. Variation i arbetet i kombination med att få vara ute i naturen är oslagbar, menar han.

Annons