Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takproblemen i fokus – nu går garantin ut

/
  • Arenan ska besiktas för att se om det finns anledning att förlänga den två år långa garantin. Under de snörika vintrarna har man bland annat haft problem med att taket läcker.

Nu besiktigas Göransson Arena inför det att entreprenörernas garantitid går ut två år efter invigningen. Den stora frågan som fastighetsägare och byggare har att komma överens om är hur takproblemen ska åtgärdas.

– Jag är förhoppningsfull om att vi ska lösa det utan att hamna i rättstvist, säger Ann-Katrin Sundelius.

Annons

Garantibesiktningen inleddes på måndagen och ska pågå under fyra dagar. Varje liten detalj i den komplicerade fastigheten granskas noga. Gårdagens genomgång omfattade bland annat rör, ventilation och el.

– Utifrån det vi hittills gått igenom ser det fantastiskt bra ut på byggsidan. Slitaget är minimalt, säger Göran Hansson, kommunens säkerhetschef med ansvar för försäkringsfrågor.

Om det inte finns anledning att förlänga garantitiden går entreprenörernas ansvar ut efter det att besiktningen är gjord.

– Till 99 procent brukar också allt som kan härledas till entreprenörerna ansvar visa sig inom en tvåårsperiod.

Drabbats av läckage

Det som inte fungerat på Göransson Arena är att snön inte rasat av talet som den borde. Kraftigt snöfall i kombination med blåst har gjort att vissa delar utsatts för starkt tryck med skador och läckage som följd. Det har tidigare internt inom kommunen spekulerats i att det kan krävas åtgärder för 25–30 miljoner kronor för att säkra fastigheten.

En anlitad advokat, som i sin tur tagit hjälp av ett konstruktörsföretag, har fört en skriftväxling med huvudentreprenören HMB Construction AB.

Sekretessbelagt material

Arbetarbladet har begärt att få ta del av skrivelserna. Men det kommunala fastighetsbolaget har valt att sekretesslägga materialet.

– Vi ser det som ett arbetsmaterial i det här skedet, säger Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör och tillförordnad vd i Specialfastigheter.

Enligt Sundelius befinner sig parterna ännu inte i någon tvist.

Hoppas undvika rättstvist

– Vi för en diskussion och är jag förhoppningsfull om att vi ska komma överens utan att behöva hamna i en rättstvist.

Vet ni i dag vad som måste göras?

– Ja, det tror jag. Det ska gå att åtgärda de här problemen utan att man behöver riva och göra om taket för att få snön att ramla av, säger hon.

– Egentligen är det ju bara positivt att vi haft två snörika vintrar så att vi har fått se hur allt fungerar innan garantitiden går ut.

Mer läsning

Annons