Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänkbara konstellationer

Annons

Socialdemokraterna + Vänsterpartiet

+ Två partier som ideologiskt står nära varandra i ett samarbete som väl motsvarar valresultatet. En helröd kommunregering är också en lösning som säkert tilltalar de starka fackliga fraktionerna inom S. Dessutom kan det vara enklare att vara två partier som gör upp än att vara tre eller fler vid förhandlingsbordet.

- Två partier som tidigare visat att de har svårt att samarbeta med varandra när det kommer till praktisk politik och en ekonomi som måste hållas i balans. V har gått ut med konkreta och kostnadsdrivande vallöften som kan verka avskräckande för S om det blir skarpt läge.

Socialdemokraterna + Centern + Miljöpartiet

+ En utökad rödgrön konstellation skulle innebära att det inte behöver bli någon dramatisk förändring trots valresultatet. Både C och MP anses ha resonabla, ansvarsfulla och prestigelösa företrädare inom lokalpolitiken. En stabil och trygg majoritet.

- Ett styre som inte återspeglar valresultatet. Centerns väljare har också gett ett tydligt besked om att de inte uppskattar samarbetet över blockgränsen. Fortsatt rödgrön samverkan kan uppfattas som provocerande när väljarna sagt någonting annat.

Socialdemokraterna + Vänsterpartiet/Centern + Miljöpartiet +Ny Ordning

+ En fyrapartiregering med antingen V eller C ihop med S, MP och NO ger en trygg och stryktålig majoritet i fullmäktige med enskilda partier som kan tillåtas sticka ut ibland utan att äventyra samarbetet. NO har slutat uppträda som missnöjesparti och står i dag mycket nära S.

- Fyra partier är lika med minst fyra viljor. Alla kompromisser är inte bra kompromisser. Lite oklart vad NO egentligen står för förutom att lokalpartiet slutit fred med S.

Mer läsning

Annons