Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för höstens alla projekt

/
  • HÖSTTRÄNING. Per-Erik Blom är flitig året om på Parkbadets gym, men han märker av att många rycker upp sig inför hösten och vill börja träna. På sommaren är det nästan tomt, nu är det fler som svettas i gymmet.
  • TIPS. För den som vill hitta en ny hobby till hösten, eller kanske få en nystart på hela livet, har Sandvikens bibliotek en rad tips på böcker för just detta.
  • TIPS. För den som vill hitta en ny hobby till hösten, eller kanske få en nystart på hela livet, har Sandvikens bibliotek en rad tips på böcker för just detta.
  • RÖKSTOPP. Ett höstprojekt kan vara att släcka den sista semesterciggen och istället bunkra upp med nikotinplåster.
  • KOSTÄNDRING. Efter sommarens grillkvällar är september månaden för att börja äta nyttigt igen.

Med sommar och semesterslöhet ur vägen finns det nu utrymme att ta itu med livet. September för med sig höstprojekt. På biblioteket i Sandviken har personalen bullat upp med böcker som tipsar om tänkbara höstprojekt.

Annons

När hösten nu har kommit återvänder vardagslunket. Många väljer att göra en nystart i livet just under hösten - eller bara börja med en ny hobby som de funderat på tidigare.

I september finns tid att äntligen tapetsera om barnens rum, lägga om kosten, ta itu med relationen, börja läsa "Krig och fred" eller fimpa den sista semesterciggen.

Den som vill ha inspiration till sina höstprojekt kan besöka Sandvikens bibliotek, där personalen har plockat fram alla tänkbara böcker som kan ge tips, exempelvis för den som vill börja med yoga.

– Det finns mycket att läsa för den som vill lära sig någonting nytt eller få något slags nystart, säger Marcus Strand som arbetar på biblioteket.

I utlåningen syns det att sommarslappet är över - deckarna ersätts med mer facklitteratur.

Böcker som borde gå åt bra så här års är facklitteratur om rustning av huset. På Sandviken trävaru ser de ett skifte i vad som kunderna vill ha.

– Vi säljer mest på sommaren, men till hösten blir efterfrågan på andra saker, som tapeter.

Ett typiskt projekt som man gärna skjuter framför sig, men som många tar itu med på hösten, är körkortet. På Nya Trafikskolan i Sandviken märker de av en liten hösttopp.

– Jag tycker att det är mer jobb så här års än annars, säger Taimi Jackalin på Nya Trafikskolan i Sandviken. Det är både ungdomar som kommer och äldre som tänker "varför gjorde jag inte det här klart tidigare?".

Träning är förstås en given del i höstprojekten, ett klassiskt nyårslöfte som även är ett efter-semestern-löfte. På Parkbadets gym träffar vi dock mest sådana som är duktiga och tränar regelbundet, inte bara när semesterfläsket ska brännas bort. Men läraren Per-Erik Blom märker av en ökning efter sommarstiltjet bland muskelmaskinerna.

– På sommaren är det nästan tomt här, men nu kommer många igång. Sedan lägger de flesta av igen efter ett par månader, säger han och skrattar.

 

Har du något eget höstprojekt på gång?

 

– Det ska väl vara att rusta hemma då.

Mer läsning

Annons