Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfälliga förskolorlöser akuta krisen

Upphandlingen av förskolebussen måste göras om och starten av den privata förskolan i Högbo är uppskjuten.
I stället öppnas nu tre tillfälliga förskolor i Sandviken.
– Som det ser ut för dagen klarar vi att erbjuda en plats åt alla, säger förskolechefen Anita Persson.

Annons

Sandviken har haft en liten babyboom med 80 fler blivande mammor inskrivna på mödravårdscentralen under 2009 än året innan.

För att kunna erbjuda plats för alla barn inom förskolan har kommunen planerat bygga en ny förskola med kulturinriktning i kvarteret med gamla Hammargymnasiet/Folkets Hus, skaffa förskolebuss samt släppa fram en fristående förskola i Högbo.

Men kulturförskolan blir inte färdig förrän till nästa årsskifte och upphandlingen av förskolebussen måste, som Arbetarbladet tidigare berättat, göras om. Dessutom har starten av den privata förskolan i Högbo blivit uppskjuten till i höst.

Tre avdelningar under våren

Lösningen blir tre tillfälliga förskoleavdelningar under vårterminen. Redan från 1 januari öppnas ”Dungen” som en separat avdelning i anslutning till Tallbacksgården i Norrsätra.

En månad senare öppnas två nya avdelningar i de gamla läkarvillorna inom sjukhusområdet som Sandvikens kommun blev ägare till i samband med köpet av fastigheten där demensboendet Solbacken håller till.

På alla tre avdelningarna blir det plats för 16–18 barn.

Två inskolningar

– Tyvärr höll inte de ursprungliga planerna. Men nu har vi skapat en tillfällig lösning med lokaler som fungerar bra och med kompetent personal, säger Anita Persson.

Nackdelen för familjerna som får sina barn placerade där är att de måste skola in sina barn två gånger eftersom de får byta förskola redan till sommaren. Ingen av dem som köar för en plats riskerar dock att behöva vänta längre än lagstadgade fyra månader.

– Inte som det ser ut i dag i alla fall, garderar sig Anita Persson.

När den permanenta utbyggnaden är klar skapas det 70–80 platser på nya kulturförskolan, 22 i förskolebussen och 22 i den fristående förskolan i Högbo. Alltså totalt cirka 120 platser.

– Då räknar vi också med att kunna leva upp till det politiska målet om att minska barngruppernas storlek.

Mer läsning

Annons