Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillverkning flyttas till Sandviken

Sandvik koncentrerar all sin svenska tillverkning av tråd och band till Sandviken. Det innebär att cirka 100 jobb försvinner i Hallstahammar.

Annons

– Vi har i många år haft lönsamhetsproblem och överkapacitet inom trådtillverkningen, säger Jonas Gustavsson, chef för affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT).
Beskedet kommer bara en dryg månad efter den senaste neddragningen som drabbade 65 personer i Hallstahammar.

Nu tar Sandvik bort trådprodukter som inte anses vara tillräckligt lönsamma. Det är framför allt produkter som är inriktade på konsumentmarknaden, som delar till kaffebryggare och torktumlare. De här produkterna har blivit allt mer utsatta av konkurrensen från lågkostnadsländer.

De delar som blir kvar flyttas till Sandviken och till tråddragerier i Indien och Kina.
Flytten genomförs under de kommande 18 månaderna.
Till Sandviken flyttas dels dragningen av tråd som är inriktad mot industrin, dels så kallade motståndsband som innehåller legeringar som bland annat leder elektricitet.
Det ger dock inte fler jobb i Sandviken.
– Naturligtvis stärker det Sandvikenenheten, säger Jonas Gustavsson och framhåller att de planerade åtgärderna ”säkerställer en kostnadseffektiv tillverkning”.

De delar som förstördes vid den omfattande branden på trådavdelningen i Sandviken i våras kommer att byggas upp igen med mer effektiv teknik.

Kan man säga att förstörelsen i samband med branden var till fördel för förändringen som nu genomförs?
– Nej. Branden har kostat oss mycket negativt. Den hade vi gärna varit utan. Diskussionen om strukturen inom Tråd hade vi tagit oavsett branden, säger Jonas Gustavsson.

Han framhåller att förändringarna stärker SMT:s position inom nyckelsegment som olje- och gas- samt kärnkraftsindustrin. Tillverkningen i Sandviken är inriktad på de områdena.

På onsdagen kom också beskedet att Sandvik investerar i varmvalsverket i Hallstahammar, vilket eventuellt kan ge jobb åt folk som blir över i tråddragningen.
– Det gör att vi kan tillverka hårdare tråd som passar in bättre i nischerna som vi satsar på, säger Jonas Gustavsson.

Mer läsning

Annons