Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio döms för nickelstölder

Flera före detta Sandvikanställda frikänns och andra får villkorliga straff i domen om de stora nickelstölderna som kom i dag. Längsta straffet, två års fängelse, får skrothandlaren som köpte.

Annons

Ett tiotal personer stod åtalade för de omfattande nickelstölderna. De avslöjades när polisen avlyssnade telefonen hos en före detta Sandvikanställd som var misstänkt för narkotikabrott. Han är redan dömd till sex års fängelse för narkotikabrottet och får nu ytterligare sex månader för sin medverkan i nickelstölderna. En annan Sandvikenbo som fick fem år för knarkbrotten var också med i nickelhärvan och får nu ett års fängelse till.

De båda knarkdömda tog emot stöldgodset från de Sandvikanställda och förmedlade det till en skrothandlare som i sin tur sålde metallerna vidare. Skrothandlaren döms för grovt häleri till två års fängelse.

De narkotikamisstänkta samarbetade enligt åtalet med tre anställda i stålverket. Två av dem döms men får villkorliga domar. Den tredje frikänns helt.

På ett annat skiftlag jobbade tre andra Sandvikanställda ihop om stölderna. Flera ton stöldgods hittades i garaget hos en av dem. Han döms, men får villkorlig dom. De två andra som nekade till stölderna frikänns. Enligt domen finns det mycket som tyder på att de också har medverkat, men utredningen räcker inte för en fällande dom.

Mer läsning

Annons