Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog fem år att bereda Hellströms motion

/
  • lång väntan. I fem år har Glenn Hellström fått vänta på svar på sin motion om kommunal barnombudsman.

För fem år sedan skrev dåvarande V-politikern Glenn Hellström en motion om att Sandviken borde inrätta en tjänst som barnombudsman. I november är förslaget färdigberett för beslut.

Annons

– Oj, det där hade jag glömt för länge sedan, säger Brynäsmassören som lämnade politiken för flera år sedan.

Kommunpolitiken går ibland så långsamt i Sandviken att förslagen blir inaktuella och politikerna själva hinner sluta innan motionerna besvaras i kommunfullmäktige.

Vid mötet i september avfördes fyra motioner från 2008 som hunnit ligga till sig så länge att det var sent för fullmäktige att säga ja eller nej.

I november kommer ett ännu värre skräckexempel. Då ska en motion om barnombudsman, skriven av Glenn Hellström och Karin Nilsson redan 2006, besvaras. Båda har för länge sedan lämnat politiken.

– Inte undra på att jag tyckte det var krångligt och trögt när jag höll på, säger Glenn Hellström, som slutade när han blev Brynäsmassör på heltid i ungefär samma veva som motionen skrevs.

Just Vänstern är extra hårt drabbade av den långsamma beredningen med fem motioner från 2008 som blivit aktuella för svar först nu i höst.

– Det är bedrövligt för demokratin. Någon annan åsikt kan man inte ha, säger partiets oppositionsråd Mikael Rosén.

Enligt kommunallagen bör en motion – det bästa sättet för oppositionspartierna att lägga egna förslag – behandlas inom ett år.

– Det är naturligtvis beklagligt att det tagit så lång tid. Vi för en diskussion om hur vi ska kunna snabba på processerna, säger kanslichefen Yvette Axelsson.

Att politiken ibland går så långsamt beror inte bara på att tjänstemännen som bereder ärendena är noggranna och eftertänksamma.

– Det finns flera olika förklaringar. Exempelvis dåliga rutiner och stor personalomsättning på kommunkansliet.

Mer läsning

Annons