Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv miljoner för myggbekämpning

En fortsatt bekämpning av stickmyggor vid Nedre Dalälven är viktig ur hälsosynpunkt och för den ekonomiska tillväxten.
Därför bör regeringen skjuta till tolv miljoner kronor för de kommande tre åren, anser länsstyrelserna i Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala och Västmanlands län.

Annons

Tolv miljoner kronor vill länsstyrelserna i de fyra länen att regeringen skjuter till för att kunna fortsätta bedriva myggbekämpning. Länsstyrelserna pekar på att myggplågan i området är särskilt svår. Mängden stickmyggor som uppmätts i området bedöms vara den största i Europa och bland den största i världen.

Många invånare känner sig psykiskt stressade och bävar inför tanken att återuppleva en myggrik sommar på nytt.Under perioder har människor haft svårt att vistas utomhus.

Länsstyrelserna understryker att en för stor användning av starka myggmedel är riskabel, särskilt för barn under tre år. Många klär sig i stället i varm och i heltäckande klädsel och bär myggnät för ansiktet. Även katter och hundar hålls inomhus och fågelungar får sätta livet till.

Utvecklingsmöjligheterna i området hotas också av mygg- invasionen. Området har goda fiskemöjligheter och ett rikt kulturarv. Det är intressant för besök, turism och som bostadsort. Men myggplågan är ett allvarligt hinder för utvecklingen, anser länsstyrelserna.

2000 besökte dåvarande miljöministern Nedre Dalälven. Året därpå inleddes en flerårig myggbekämpning och i år avslutas projektet. Under den projektperiod som löper ut i år har bekämpningen skett i ledning av Nedre Dalälvens Utvecklings AB.

Länsstyrelserna föreslår nu att myggbekämpningen sker i kommunal regi och att en myndighet får ansvaret för att samordna arbetet. Man vill också att en långsiktig plan för uppföljning av de ekologiska effekterna av bekämpningen tas fram.

Annons