Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsflickor chockades på Pingstkyrkans läger

/
  • Fanny Söderlund, 15 år, åkte på sportlovsläger med Pingstkyrkan i tron att det skulle bli en mysig vecka med skidåkning, korvgrillning – och lite högläsning ur Bibeln. I stället befann hon sig plötsligt mitt i ett bönemöte där ledarna utförde handpåläggningar och alla de andra barnen talade i tungor.
– Vi åkte upp och hämtade hem tjejerna, det var ingen tvekan, säger mamma Annika som är mycket besviken på de ansvariga församlingarna.

15-åriga Fanny och en kompis åkte med Pingstkyrkan på sportlovsläger och såg fram emot en vecka med skidåkning och varm choklad. Men på kvällarna spårade lägret ur med långa bönemöten, tungotal och handpåläggning.


– Vi fick gömma oss och ringa hem i smyg, berättar Fanny som känner sig lurad av Pingstkyrkan.

Annons

I Järbo har Pingstkyrkan öppet för ungdomar på lördagskvällarna och Fanny Söderlund har ofta varit där, spelat spel och pratat med kompisar.

– Det har varit som en ungdomsgård. Ibland har man läst lite ur Bibeln och tänt ett ljus, berättar hon.

När ungdomarna blev inbjudna att åka på en sportlovsresa till fjällen med kyrkan blev Fanny sugen. I inbjudan stod det om skidåkning, skotersafari och korvgrillning. ”Vi läser bibeln, ber och berättar vem Jesus är och vad han betyder för oss”, skrev man men Fanny trodde att det skulle bli som hemma i Järbo. Förutom barnen från Järbo var det också deltagare från Sandviken, Hofors och Falun på lägret.

Redan andra kvällen visade det sig att det här var annorlunda. Då hölls ett första obligatoriskt bönemöte.

– Då började det bli obehagligt. Barnen fick gå in i mitten var för sig och så gjorde ledarna handpåläggning. Till slut satt alla och talade i tungor och sen började alla gråta. Vi förstod ingenting. Det kändes som en sekt, berättar Fanny och fortsätter:

– En kille kom fram till mig och sa ”du måste välja, Jesus nu eller aldrig!” Jag kände mig så pressad. Det var otäckt.

Inte förrän efter klockan elva på kvällen var mötet över. Då hade Fanny och hennes kompis gömt sig på toaletten i 45 minuter. Under tiden hade de ringt till sina föräldrar, som bestämde sig för att åka 40 mil till Jämtlandsfjällen för att hämta tjejerna. Dagen efter åkte de hem, besvikna både på lägret och på Pingstkyrkan i Järbo.

– Det som gör mest ont är att ingen av ledarna respekterade oss och att vi tyckte det var obehagligt.

Fannys mamma Annika är minst lika besviken.

– Vi litade på det här arrangemanget och ledarna missbrukade det så otroligt. De visste att de här tjejerna inte hade varit med om något sådant förut.

Efteråt har både ungdomarna och deras föräldrar tänkt mycket på om de borde ha förstått att det här skulle hända. Men varken Fanny eller Annika misstänkte det – något liknande pågår ju inte hemma i Järbo.

– Ledarna som visste om det här skulle naturligtvis ha berättat det för oss. Hade vi vetat att det skulle handla om tungotal och handpåläggning skulle vi aldrig ha skickat iväg Fanny.

Hon tycker att hela lägret verkar vara ett tveksamt arrangemang. Vissa av barnen på lägret var inte äldre än tolv år.

– Det här handlar om unga, påverkbara barn. Att ta med dem 40 mil hemifrån och sen utsätta dem för det här. Då undrar man ju om det var planerat från början.

Fanny känner samma sak. Hon har tidigare sjungit en hel del i Pingstkyrkan och spelat innebandy där. Nu vet hon inte om hon vill tillbaka.

– Det har varit så kul att vara med där men jag känner inte att jag kan vara med längre. Det här är ju bilden av Pingstkyrkan för mig nu. Gör de allt det roliga för att de ska kunna göra så här med en efteråt?

Mer läsning

Annons