Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord tillbaka med ny konst i stationshuset

/
  • VETERAN. Tord Larsson ställer ut i gamla stationshuset i Storvik. Han är den som medverkat i Gästrik konst varje år sedan start.
  • BERÖM. Hoforskonstnären Johanna Fröjd fick positiv kritik från före detta bildläraren Bernt Karlsson.FÄRGSPRAKANDE. Lena Orange är det senaste tillskottet av ateljéer i Högbo Bruk. Det är första gången hon medverkar på Gästrik konst med sina textilkonstverk som skriker av färg.
  • BEUNDRARE. Gävleborna Margareta Jonsson och Ann-Kristin Bos brukar åka runt och besöka olika utställare under Gästrik konst. Här har de hittat Margareta Perssons två påskkärringar. ”Jag är väldigt förtjust i hennes figurer, säger Margareta Jonsson.”
  • NYFIKET. Amanda Landén hade kommit till Högbo för att leka och inte alls titta på konst, men entrén till Lena Orange ateljé var inbjudande med alla påskfjärdar.

Sandvikenprästen Gunnar Westberg invigde i går årets Gästrik konst.
Denna nionde upplaga av landskapets konstresa präglas av en hel del nya konstnärer, men Tord Larsson är den som varit med varje år sedan start.
– Det ger alltid inspiration eftersom det är en stor publik som tittar runt, säger han.

Annons

Påskhelgen och Gästrik konst har för många blivit ett begrepp, men som präst var det inte självklart för Gunnar Westman att tacka ja till att invigningstala i logen på Högbo Bruk på självaste långfredagen.

– Jag var först lite betänksam, man är ju präglad eller skadad av ett långt yrkesliv. Men, tänkte jag, i alla de länder jag har verkat i har det ju inte alltid varit lugnt och tyst på långfredagen, sade han och tog Jerusalem som exempel där han menade att det var full kommers på dagen för Jesus korsfästelse.

Full fart var det också vid invigningen av 2009 års Gästrik konst som samlat ett rekordstort antal medverkande konstnärer. 71 stycken närmare bestämt.

Högbo Bruks egna ateljékonstnärer är med och bland dem är Lena Löthman det senaste tillskottet. Hon deltar i arrangemanget för första gången och det var inte mer än ett drygt år sedan hon debuterade som konstnär.

– Jag har jobbat som sjuksköterska i 37 år, så för mig är det här nytt, säger hon när Arbetarbladet tittar förbi i verkstaden intill Högbo Qvarn.

Lena Löthman arbetar med textiltryck som återfinns på allt ifrån gardiner till kuddar och kökshanddukar.

– Jag kallar mitt märke Lena Orange och det är mycket orange, men andra färger får också vara med. Jag tycker färger är viktigt, det är livsbejakande, säger hon.

Hoforstjejen Johanna Fröjd har tagit med sina alster till Högbo Brukshotell. Hon målar, mestadels i olja, men bland tavlorna finns en glasskulptur som får mycket beröm av en besökare.

– Fortsätt med det där, den är fantastisk den där glasgrejen, säger Bernt Klasson som presenterar sig som avsutten bildlärare på Murgårdsskolan som tidigare själv deltagit i Gästrik konst.

– Men jag har tagit paus, säger han och skyndar vidare ut i människovimlet som fyller hotellets små rum och smala korridorer.

Och det var inte bara i Högbo det var mycket folk.

Redan någon timme efter att konstrundan förklarats invigd var det även högt tryck i gamla stationshuset i Storvik. Här finns Gästrike-Hammarby konstnären Tord Larsson, den av årets konstnärer som varit med varje år sedan start.

– Javisst, jag börjar bli veteran, säger han.

För honom är Gästrik konst ett sätt att nå dem som han annars inte fått kontakt med.

– Det ger alltid inspiration eftersom det är en stor publik som tittar runt. Det är inte bara konstkännare, utan en bred allmänhet som hittar hit. Och så är det också det här att få synas i den miljö man verkar i, det är positivt.

Dessutom brukar han få en hel del sålt, de här påskhelgerna.

– Ja, det har gått förhållande vis bra, men vi får se hur det blir i år mot bakgrund av hur ekonomin ser ut. Men det är i alla fall inte färre som hittar hit, det märker jag redan nu.

Mer läsning

Annons