Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten gör en insats för Korsikabadet

/
  • BADPLATS. Torsten Wassberg är en av de bybor som engagerar sig för att få fint på Korsikabadet, Kungsgårdens enda badplats.
  • BADPLATS. Torsten Wassberg är en av de bybor som engagerar sig för att få fint på Korsikabadet, Kungsgårdens enda badplats.

Korsikabadet är den enda chansen för alla som vill bada utomhus i Kungsgården – men det krävs en del förbättringar. Nu gör byborna en insats för att få en bättre badplats.
– Man måste bjuda till lite om det ska fungera, säger Torsten Wassberg, som tagit initiativet.

Annons

Förra veckan blev det klart att Kungsgårdens sportcentrum med bad, plaskbassäng, gräsmattor och omklädningsrum inte kommer att öppna igen. Den privata intressent som skulle ta över området drog öronen åt sig när det visade sig hur stora investeringskostnaderna var.

Därmed återstår bara en chans för Kungsgårdsborna att bada utomhus: Korsikabadet. Därför gör byborna nu en insats för att Korsikabadet ska få samma standard som andra badplatser i kommunen. I dag håller man ett möte vid Korsikabadet för att diskutera vad som måste göras.

– Får man bara folk att engagera sig kan vi nog få mycket gjort på frivillig väg. Man kan inte bara klaga, man måste bjuda till lite själv också om det ska fungera, säger Torsten Wassberg, bybo som tillsammans med kommunen tagit initiativ till mötet.

Kari Tryde, chef för Parkbadet och ansvarig för kommunens badplatser, och representanter för Sandvikens kommun, kommer att medverka på mötet för att berätta om kommunens syn på Korsikabadet. Byborna får också en chans att säga sitt om badets framtid.

– Vi kommer att dela ut kartor till alla och gå runt och titta på badet. Sedan får man fylla i på kartorna hur man tycker att det ska bli, och sedan lämna in dem till oss, säger Wassberg.

Korsikabadet var byns officiella badplats fram till 60-talet då bassängen togs i drift. Därefter fick man under många år bada på egen risk, eftersom vattnet var förorenat av utsläpp från reningsverket. Men för några år sedan gjorde man en rad provtagningar vid badet, som visade att det inte längre är förorenat.

Förra året klippte kommunen ner buskar och gjorde badet mer tillgängligt, och ställde upp toaletter. Nu efterlyser man bland annat bättre parkeringsmöjligheter och en bättre badplats för de minsta barnen. Men enligt Kari Tryde blir det knappast tal om ytterligare investeringar.

– Med tanke på kommunens ekonomiska läge finns det inga pengar till något mera. Däremot kommer jag gärna dit och lyssnar och hör vad de har att säga. Det beror ju lite på hur mycket de är beredda att göra själva också.

Under mötet kommer man också att diskutera den obevakade järnvägsövergången i närheten av badet, och vad det kan bli aktuellt med för förändringar av den.

Annons