Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trixen för att hålla värmen i lägenheten

/
  • Fryser. Marina Alftberg är hyresgäst i Sandvikenshus lägenheter på Nya Bruket. Hon får lägga ut mattor och frottéhanddukar i fönstren för att det drar kallt. Att gå utan tjocktröja och varma sockor är omöjligt om hon inte vill frysa. 17 grader är en stående temperatur i hennes lägenhet.
  • Normalvarmt med fläkt. Thure Olsson är även han hyresgäst på Nya bruket i Sandviken. Men han tröttnade på att frysa och köpte två värmefläktar som får stå på dygnet runt. Då får han en temperatur på 21 grader i lägenheten.

Hon får lägga mattor och frottéhanddukar i fönstren och han måste ha eldrivna fläktar på.

Som hyresgäster på Nya Bruket i Sandviken har Marina Alftberg och Thure Olsson fått ta till egna knep för att hålla värmen i sina lägenheter.

Medan Hyresgästföreningen ser på situationen som nästintill hälsovådlig.

Annons

Under måndagen kunde Arbetarbladet berätta om hyresgästen Maria Lindgrens kalla lägenhet på Nya Bruket i Sandviken. Under tre månader hade hon väntat på att Sandvikenhus skulle åtgärda ventilationsproblemen i lägenheten som gjorde att temperaturen i vissa rum låg på 15 grader.

Artikeln om Maria väckte många reaktioner från Arbetarbladets läsare som själva bor på Nya Bruket. En av dem är pensionären Thure Olsson. Han hade 17 till 18 grader i lägenheten innan han skaffade två eldrivna värmefläktar. När fläktarna stått på dygnet runt får han i stället 21 grader.

Eget element

– Jag har ett billigt elabonnemang så på så vis fungerar det att ha det såhär, säger han.

Thures granne Marina Alftberg har i stället löst situationen med hoprullade frottéhanddukar i fönstren och mattor längs golvlistor och dörrar. Hon är nästintill beroende av värme på grund av sin reumatism men med lägenhetens låga temperatur på 17 grader tar hon sig vissa dagar inte upp ur sängen.

Vill ha nya lister

– Jag har bett Sandvikenhus att byta lister och kitta om fönstren men det ska de göra när de får tid, har de sagt, säger hon.

Men Hyresgästföreningen oroar sig över hur hyresgästerna har det. Föreningen följer Socialstyrelsens rekommendationer som säger att en lägenhet ska en dagstemperatur på 20 grader och 18 grader under natten. Temperaturen får aldrig bli lägre än 18 grader.

Hälsovådligt vid 15 grader

Marie Hamerin Söderström är jurist vid Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros Gävle. Hon menar att en lägenhet som har en temperatur på 15 grader kan klassas som hälsovådlig.

– Det är alldeles för kallt och kan bli en olägenhet. Jag rekommenderar att hyresgästerna ser till att kommunens miljö- och hälskoskyddsavdelning gör en genomgång av lägenheterna, säger hon.

Göra en analys

Hon anser att kommunen borde göra en analys av varför det blir så kallt i lägenheterna och se till att bostadsbolaget åtgärdar eventuella fel.

– Problem ska åtgärdas omgående om det inte krävs till exempel inköp av en ny panna. Men tre månader för att åtgärda problem med ventilationen känns lite som att man stoppat huvudet i sanden och väntat på att det ska försvinna, säger Marie Hamerin Söderström.

Arbetarbladet har sökt Sandvikenhus vd Patrick Skoglund under två dagar för en kommentar, men han har inte gått att nå.

Mer läsning

Annons