Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots storförlust – Kärnström inte orolig för SMT:s framtid

/

Sandvik Materials Technology gör en förlust på 427 miljoner kronor för sista kvartalet 2015. Men affärsområdets Metallordföranden Tomas Kärnström är inte överdrivet orolig.

Annons

Förlusten för SMT med 3 500 anställda i Sandviken presenterades i rapporten för fjärde kvartalet som offentliggjordes på onsdagsmorgonen.

– Det beror på engångsavskrivningar, tittar man på helåret är det inte så illa, säger Tomas Kärnström, ordförande på metallklubben på SMT.

För helåret 2015 har vinsten minskat från 1,9 miljarder till 8 miljoner kronor för Sandvikens största affärsområde.

Den engångskostnad som Kärnström främst lyfter fram är 545 miljoner kronor i en engångsavskrivning.

– Det var en felinvestering som gjorts och som nu belastar resultatet, det slår ju igenom även på helårsresultatet. Den underliggande verksamheten är bättre.

Så du är inte orolig för SMT?

– Utifrån det affärsläge vi har är det jäkligt tufft, men i dag som jag ser det har vi de rätta åtgärderna, säger Tomas Kärnström och hänvisar till pågående åtgärder.

– Det är en hel palett med saker man gör, en sak vi använder är ju till exempel det här med tidsbankar.

Oljepriset har stor påverkan på SMT:s resultat.

– Kvartal fyra var inte bra. Framåt vet vi ju inte, men utifrån min horisont är jag inte jätteorolig, det är jag inte. Men det är klart att det hade varit roligare om vi hade gjort en vinst, säger Kärnström.

Så du ser inget direkt hot mot SMT i dagsläget?

– Tittar jag framåt har vi verktygen för att klara det här, men blir det värre genom att oljepriset sjunker ytterligare, eller om vi får en världskris, då får vi ju andra effekter.

På Sandvikområdet är det blandade känslor hos de anställda vid SMT. Några ser inte så allvarligt på siffrorna och vissa är mer oroade. Av de som Arbetarbladet har pratat med vill ingen säga deras namn, och om det är på grund av risk för varsel vill de inte heller säga.

– Allt känns rätt oklart och det är lite tidigt för att säga något över huvudtaget. Det är ju trist så klart, säger en man iklädd reflexjacka. Tillsammans med sin kollega håller han med om att de dåliga siffrorna har märkts av på jobbet.

– Det är ju oroliga tider just nu och har varit det en tid, men om det bara är nedförsbacke härifrån det vet man inte. Man tänker ju lite på vad konsekvenserna blir. Fler uppsägningar, kanske?

Mer läsning

Annons