Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa besparingar bakom skrällvinst

/
  • pekar åt rätt håll. För andra gången i år kunde Peter Gossas, vd för Sandvik Materials Technology, hålla en presskonferens där siffrorna pekar åt rätt håll.

Sandviks vinst på tre miljarder kronor i andra kvartalet överträffade med råge förväntningarna. Det är de tuffa besparingarna som gett resultat.
Peter Gossas, vd för Sandvik Materials Technology, vågar nu säga att det har vänt för koncernen. Men man kommer att ligga lågt i investeringar framöver och några nyanställningar blir det knappt.

Annons

Analytikerna hade väntat sig en vinst på 2,5 miljarder kronor före skatt. Sandvik skrällde med en halv miljard kronor bättre än så. Återhämtningen har skett inom alla tre affärsområden – Materials Technology, Mining and Construction samt Tooling.

Även om orderingången och faktureringen ökar ligger den främsta förklaringen på annat håll.

– Huvudbudskapet är att våra kostnadsreduceringar har slagit igenom, säger Peter Gossas.

Bantade kostnader

Sedan finanskrisen har Sandvik totalt bantat sina kostnader med 8 miljarder kronor varav hälften väntas bli bestående. Några nya tuffa besparingsprogram är inte på gång men inte heller nyanställningar i större omfattning. De extraordinära insatserna, föranledda av krisen, är genomförda men bolaget har inte släppt kravet på att produktionen ska öka.

– Ambitionen är att vi ska öka mer i volym än i personal. Om vi ska hålla resultatet uppe måste vi vara väldigt försiktiga kostnadsmässigt, säger Peter Gossas.

Även när det gäller investeringar tänker Sandvik ligga lågt framöver och få ut så mycket som det går ur befintliga byggnader och maskiner.

– Det är ingen idé att köpa in en maskin till om den inte behövs.

Sandvik har gjort en tydlig återhämtning kvartal för kvartal. Ur den aspekten tycker Peter Gossas att man kan säga att det har vänt för bolaget även om det fortfarande är långt till gamla nivåer. Han har dock tillförsikt inför framtiden när länder som Kina och Indien går mot ökat välstånd.

– Jag är övertygad om att världen haft ett hack i sin utveckling.

Sektor som går bra

Även om alla tre affärsområden har gått bra sticker Mining and Construction ut. Här har finanskrisen påverkat i mindre grad och orderingången ökar på verktyg, service och reservdelar till gruvindustrin. Tooling fortsätter att visa upp bäst lönsamhet med efterfrågan från fordonsindustrin som bra drivkraft. Energisektorn går fortsatt bra och resultatet hos Materials Technology påverkades även positivt med 340 miljoner kronor av ökade metallpriser.

Mer läsning

Annons