Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals mygg – igen

/

Än var det inte över med myggplågan i Ista. Värmen har kommit tillbaka och med den myggkläckningen. I sista mätningen fångades 6 400 myggor in.
– Jag lider med befolkningen, säger myggforskaren Jan Lundström.

Annons

Sensommaren och början av hösten har varit relativt kylig och det har lett till färre myggor också i översvämningsområdena. Men nu har värmen börjat komma tillbaka och i takt med det kläcks myggen och får fart.

– En hel del har varit kläckta men däremot inte så aktiva på grund av kylan. Nu när det är varmt blir det ordentligt med fart på dem, säger Jan Lundström.

I Ista, där myggbekämpningen stoppades i sista sekund, har det alltså blivit ordentligt med mygg. I mitten av september gjorde myggprojektet sin sista mätning och fångade in 6 400 myggor – att jämföra med den tidigare mätningen när man fick in 33 myggor.

– Det är väldigt tråkigt, jag lider verkligen med befolkningen där.

Lundström konstaterar att det varit rejäl myggkläckning i stora områden i länet. Också norr om Gävle ska det finnas stora myggansamlingar.

Enligt boende i området som Arbetarbladet har varit i kontakt med, så rör det sig inte om de aggressiva stickmyggen som är i farten nu.

Annons