Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Satsade 17 miljoner - på lim och sand

/
  • sandad. Conniflex-metoden innebär att plantorna täcks av vitt vattenbaserat lim. Sedan besprutas de med sand som bildar ett skal på stammen. Skadedjuret snytbaggen, som förstör unga och känsliga barrträdsplanter genom att gnaga bort barken, kan då inte gnaga igenom skyddsvästen av sand och lim. Skyddet håller i två år, lika länge som plantorna är särskilt känsliga.
  • De här granplantorna såddes i slutet av juni och ska växa ytterligare ett år till innan de säljs för plantering i fält. ”Vi är inne i en expansiv period”, berättar Anders Lindgren, plantskolechef, och Cecilia Sjöö, biträdande plantskolechef, medan de visar runt på jätteanläggningen i Nässja utanför Österfärnebo.
  • ”Det känns lite som en tomteverkstad när man kommer in i vår nya produktionssal”, konstaterar Cecilia Sjöö, biträdande plantskolechef, medan hon tillsammans med plantskolechefen Anders Lindgren inspekterar plantorna som åker från limmet via sandningen och in i de enorma torkarna. Den helt nya anläggningen klarar av att behandla upp till 100 000 plantor per dygn.
  • De senaste två åren har Bergvik skog investerat 30 miljoner kronor i Nässja plantskola. Förutom den nya metoden Conniflex har bolaget också byggt ut fryslagret.
  • koll. Anders Lindgren inspekterar plantorna medan de åker genom limdelen.

Lim och sand ska rädda de blivande granarna och tallarna som produceras på Nässja plantskola i Österfärnebo. Bergvik skog har investerat 17 miljoner kronor i helt ny miljövänlig teknik som ska stoppa skogsplantornas fiende nummer ett – snytbaggen.

Annons

Strax utanför Österfärnebo ligger Nässja plantskola som ägs av Bergvik skog. Här produceras 16 miljon gran- och tallplantor varje år.

Nu har företaget investerat 17 miljoner kronor i en ny teknik – Conniflex – som ska skydda från skadeinsekten snytbaggen, som kan förstöra upp till 80 procent av plantorna.

I stället för att bespruta plantorna med insekticiderna behandlas de nu med lim och sand, vilket avskräcker snytbaggarna från att gnaga sönder barken.

Den nya tekniken togs i bruk i slutet av november och i måndags invigdes anläggningen officiellt.

– Redan nästa år tror vi att vi kan behandla ungefär 10 miljoner plantor med Conniflex, säger plantskolechefen Anders Lindgren och fortsätter,

– Genom investeringen har vi minskat på bekämpningsmedlen med 80 procent, vilket gör att vi får en mycket bättre arbetsmiljö.

Dessutom har man kunnat utöka personalstyrkan och med två skift och därmed kan produktionen pågå hela dagen, utan stopp för luncher och raster.

– De senaste åren har varit en expansiv period. Vi är i den lyckliga situationen att vi har så pass mycket kunder att vi får säga nej till en del, berättar Cecilia Sjöö, biträdande plantskolechef.

Bara på tre andra plantskolor i Sverige används Conniflex-metoden.

– Det känns väldigt roligt och positivt att vi vågar satsa. Vi är det enda företaget som har provat Conniflex, förutom Svenska skogsplantor, som ägs av statliga Sveaskog och som har utvecklat tekniken, berättar Cecilia Sjöö.

Kostnaden för behandlingen per planta stiger från 25 öre per planta till 99 öre. Men trots att den nya metoden gör att plantorna blir tre gånger så dyra tror Cecilia och Anders inte att man ska ha några problem att hitta kunder.

– De företag som är miljöcertifierade eller vill bli måste ju välja det miljövänliga och dyrare alternativet för att få behålla sitt certifikat. I dag får bolagen dispens för insekticider varje år, men efter 2014 vet vi inte om Kemikalieinspektionen kommer att godkänna insekticider, säger Cecilia Sjöö.

Mer läsning

Annons