Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: SMT måste fatta flera tuffa beslut

/
  • Dålig lönsamhet är främsta skälet till varslen säger SMT:s VD Jonas Gustafsson.

Dålig lönsamhet är främsta skälet till att 230 tjänstemän på SMT i Sandviken varslas för uppsägning.

Annons

Det betonar under tisdagens presskonferens Jonas Gustafsson, VD för SMT, Sandvik Materials Technology. Lönsamheten ligger på 5-7 procent men måste på sikt upp ytterligare tio procent. Tredje kvartalet i år var det tredje sämsta någonsin för SMT, något som till stor del berodde på engångskostnader.
En försvårande faktor för ekonomin är att beställningar till kärnkraftsindustrin i Kina senarelagts på grund av att katastrofen i japanska Fukushima i år påverkar kärnkraftsplanerna.

Ett av målen för SMT inför framtiden är att försöka lämna tillverkningen av standardprodukter och hitta mera nischade affärsområden.
I nuläget säger vd Jonas Gustafsson att han inte vet ifall de kollektivanställda kan komma att beröras av personalbantningarna.

På SMC, Sandvik Mining and Construction, varslas ytterligare 70 tjänstemän i Sandviken. På presskonferensen uppgavs att den nya strategin med att slå isär organisationen till två delar, Mining och Construction, är främsta orsaken till friställningarna - de tjänstemän som arbetar med att hålla ihop de olika delarna behövs inte längre. Med i bilden är även att företaget vill höja SMC:s redan höga lönsamhet. 70 tjänster motsvarar omkring en tredjedel av tjänstemännen.

Ulf Lindman
Evelina Davidsson

Mer läsning

Annons